Vrlo uvjerljiva izjava Bošnjakovića: Stanje u pravosuđu mnogo je bolje nego što se percipira

Na konferenciji u povodu Europskog dana pravosuđa, koja se održava u Zagrebu, sudjeluju i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan te predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Sudionici skupa složili su se da je slika hrvatskog pravosuđa mnogo lošija od one koju pružaju statistike. Istaknuto je kako je 2014. godine bilo 1,6 milijuna neriješenih predmeta, dok je u ovom trenutku neriješeno 470 tisuća predmeta. Samo prošle godine broj neriješenih predmeta smanjen je za 11 posto. Stoga se kao strateški cilj u daljnjem razvoju pravosuđa ističe da ono mora postati brže i modernije, a to se nastoji postići moderniziranjem sudova i stvaranjem novih zakonskih okvira.

Ministar je istaknuo da je u reformi sustava ključna tehnološka modernizacija pravosuđa. “Želimo proširirti e-spis, da papir maknemo na stranu, a svi sudionici u postupcima komuniciraju u digitalnom obliku”, kazao je ministar.

Ministar Bošnjaković ponovio je kako je stanje u pravosuđu bitno bolje nego što se percipira. Cijeli niz godina imamo pozitivne trendove i što se tiče smanjenja neriješenih predmeta i što se tiče ubrzanja postupaka. Međutim, pojavi se nekakav predmet ili odluka koja u javnosti izazove velike refleksije i baci sjenu na sve ono dobro što se radilo, istaknuo je ministar.

Cvitan kaže kako je činjenica da se odluke sporo donose, poljuljala vjeru građana u rad pravosuđa. No on se ne slaže tvrdeći da se jako puno radi, da se dobro radi. Problem vidi u tome da opterećenost pojedinih državnih odvjetništava te sudova nije ravnomjerno raspoređena.

Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda, iznio je podatke prema kojima su sudovi samo u ovoj godini do 30. rujna riješili 330.368 predmeta, od čega je 32 tisuće kaznenih. Vrhovni sud riješio je 5687 predmeta iz građanskog sudovanja i 1402 iz kaznene grane sudovanja.

Premijer Plenković je rekao kako je osnovana radna skupina koja bi u dogledno vrijeme pripremila novi, cjeloviti ovršni zakon. Znamo koliko je ova tema povezana s objektivnim problemima brojnih ljudi koji su blokirani, svih onih koji žive na rubu socijalne egzistencije, istaknuo je premijer, javlja HRT.

Udruga pomorskih kapetana Split zgrožena presudom Maje Šupe Horvatinčiću, malo im je neprihvatljiva, evo zašto

Banke su ogulile građane, ne zna se kad će odluka Vrhovnog suda, Aleksić kaže: Nije jasno zašto odugovlači s donošenjem pravorijeka

Strava: Što se može napraviti da se ljudima ne ovrši cijela plaća? Bošnjaković tvrdi – ništa, bar ne sljedećih godinu dana

Da nije tragično, bilo bi smiješno: Oteli ga, izrešetali i bacili u bunar, dobri momci dobili kaznu po kojoj brzo idu na slobodu

Još jedan po medijima razvlačen pompozni slučaj i oslobađajuća presuda; Vi ste, gospodine Walter Wolf, oslobođeni

Facebook Komentari