Jeftina demagogija političara je odbijanje blindiranih vozila, treba štediti na autima za uhljebe

Nakon što su predsjednica republike, premijer i predsjednik Sabora rekli da neće koristiti blindirana vozila vrijedna 13 milijuna kuna, koja je naručio MUP za potrebe prijevoza štićenih osoba, reagirao je prometni stručnjak Željko Marušić, ustvrdivši da bi otkazivanje nabavke takvih vozila bila opasna populistička demagogija jer se na takvim vozilima zbog sigurnosti ne smije štedjeti.

“Jasno, ova nabavka ‘bode oči’, ali nemojmo zbog toga raditi višestruko veće troškove u sustavu i dovesti u pitanje potrebnu razinu sigurnosti najvažnijih štićenih osoba”, priopćio je Marušić koji smatra da bi umjesto na takvim vozilima trebalo štedjeti na luksuznom i često nepotrebnom voznom parku državnih službenika, djelatnika javnih tvrtki te ostalih, kolokvijalno nazvanih “uhljeba”.

Smatra da je više od 50 posto, a možda čak i 70 posto svih tih vozila bespotrebno i da su na tome moguće drastične uštede, koje su nužne radi poreznog rasterećenja, ali i temeljnih moralnih vrednota, jer građanima je teško gledati taj raskalašeni luksuz.

Marušić upozorava da se u nemogućnosti štednje na onome na čemu treba štedjeti ide u drugu krajnost i štedi na onome što je kontraproduktivno i štetno. Pritom navodi činjenicu da policijska vozila iz novog kontingenta koriste jeftine, tzv. “budget” gume, a državni čelnici – predsjednica, premijer i predsjednik Sabora odbijaju koristiti specijalna vozila čiju su specifikaciju izabrale stručne službe.

Visokospecijalizirana vozila imaju zadaću zaštite štićenih osoba i rasterećenja službi osiguranja te drastično smanjenje troškova osiguranja. Svako specijalno vozilo napravljeno je zbog višestrukih posrednih ušteda, zaključuje Marušić, piše HRT.

Facebook Komentari