Sprema li oporba bojkot Sabora zbog povjerenstva za Agrokor?

Za gotovo dva tjedna saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor trebalo bi započeti s radom, no HDZ i oporba predvođena SDP-om i dalje su u pat-poziciji. Glavna vladajuća stranka smatra da povjerenstvo zbog DORH-ove istrage ne može dalje raditi, a ne počne li zaista s radom, ima onih u oporbi koji su spremni i na bojkot Sabora

Da bi oporba trebala bojkotirati Sabor nastavi li HDZ opstruirati istražno povjerenstvo, prošli tjedan predložio je Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku.

Takvu opciju SDP i Most, kao dvije najjače oporbene stranke u Saboru, zasad ne odbacuju u potpunosti.

‘Koristit ćemo sve mogućnosti koje nam dopušta Poslovnik, a ne isključujem ni to da će biti onih opstruktivne naravi’, kaže za tportal predsjednik SDP-ovog Kluba zastupnika Arsen Bauk na pitanje hoće li SDP krenuti u bojkot Sabora.

Bojkot Sabora posve ne odbacuje ni Most. ‘Razmislit ćemo o toj opciji. Nećemo se voditi svakom inicijativom koja dolazi iz oporbe, ali ćemo procijeniti možemo li bojkotom Sabora stvarno izvršiti pritisak na HDZ da povjerenstvo počne s radom’, kaže za tportal Mostov Nikola Grmoja.

Grmoja je, podsjetimo, u petak uspio prikupiti potpise iz svih oporbenih stranaka kako bi se dopunila odluka o osnivanju istražnog povjerenstva, odnosno izabrao potpredsjednik i izbacio dio o financijskim izvješćima, čime se bavi DORH. Grmoja je papir za potpise ostavio i HDZ-u, no iz redova glavne vladajuće stranke nitko ga nije podržao.

Potpise je dobio i iz GLAS-a i IDS-a, iako te dvije stranke neće podržati bojkot Sabora.

‘Ne mislimo bojkotirati Sabor. Mislimo da se u ovoj zemlji ne raspravlja o 100 drugih važnih tema zbog Agrokora. Agrokor nije jedina tema koja je važna za građane ove zemlje. Ne mislimo biti isprazna oporba’, kaže glasnogovornik GLAS-a Ismar Avdagić.

Ako HDZ ne želi da istražno povjerenstvo za Agrokor počne s radom, neka i jasno izglasuju njegovo ukidanje, poručuje za tportal šef IDS-ovog kluba zastupnika Giovanni Sponza.

‘S druge strane, pitanje je što se dobiva bojkotom rada u Saboru? Stava smo da je odgovornije upravo kroz rad u Saboru tražiti i od Vlade i od izvanredne uprave odgovore na pitanja kako se nastala kriza planira konkretno riješiti, koje će posljedice ostaviti na građane, na hrvatsko gospodarstvo, na prehrambenu industriju, na dobavljače? To javnost još uvijek nije imala prilike čuti. Kriza koncerna Agrokor najveći je gospodarski izazov s kojim se Hrvatska susrela u 2017. godini i o kojem ovisi egzistencija desetaka tisuća naših sugrađana. O tome se itekako mora govoriti u Saboru’, poručio je Sponza.

Hoće li na kraju oporba u bojkot, vjerojatno će biti jasnije tek za dva tjedna, točnije 3. studenog, što je planirani prvi dan službenog rada povjerenstva, piše tportal.

Facebook Komentari