Lobira se za ukidanje dvostrukog oporezivanja u odnosu Hrvatska-SAD

Hrvatska je jedina članica Europske unije koja nema sporazum sa SAD-om o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Washington i Zagreb godinama ne uspijevaju ukloniti barijeru koja demotivira poslovne ljude na obje strane Atlantika, ali i povratnike iz SAD-a u Hrvatsku. No čini se da je u Washingtonu počelo ozbiljno lobiranje za dogovor dviju saveznica o pitanju poreza.

Hrvatska je pitanje poreza sa SAD-om pokušala riješiti u pregovaračkom paketu sa Slovenijom krajem 90-ih godina. Slovenska je strana sporazum isposlovala, hrvatska nije uspjela.

“Jednostavno, stavljena je u jedan sporiji kolosijek slijedom percepcije političkih događanja i svega onoga kako su se stvari proteklih desetljeća događale znači od 90-ih pa do ovamo. Ovog trenutka definitivno mislimo da su uvjeti povoljni.”, objašnjava hrvatski veleposlanik u SAD-u Pjer Šimunović.

Za novog hrvatskog veleposlanika u Washingtonu međudržavni sporazum o porezu jedan je od prioriteta.

Saveznik mu je i Udruga hrvatsko-američkih profesionalaca. “To gledamo kao na jednu anomaliju u odnosu na ostale zemlje članice Europske unije. I jedna i druga zemlja su u diskriminiranom položaju zbog toga. Naša inicijativa radi na tome da se promiču sve aktivnosti koje dovode do početka pregovora između dvije zemlje”, ističe Tomislav Krmek iz Udruge hrvatsko-američkih profesionalaca.

Na Capitol Hillu za ukidanje dvostrukog oporezivanja snažno lobira Jeff Blackard, američki poslovni čovjek koji je u Teksasu izgradio naselje inspirirano Dalmacijom. I koji ima dobre veze s novom administracijom.

“Napravit ću sve što je u mojoj moći, uvjeren sam da i drugi američki poduzetnici žele poslovati u Hrvatskoj jer ona je strateški važna zemlja za Ameriku. Američki poslovni ljudi zaista žele investirati ondje. Mislim da ćete uskoro vidjeti kako se otvaraju mnoga vrata”, ističe.

Svi sugovornici u jednom se slažu, sporazum je u interesu obiju zemalja.

Ipak, nitko ne želi prognozirati rok do kojeg bi sporazum trebao biti sklopljen. Lista prioriteta još uvijek nove administracije dugačka je, piše HRT.

Facebook Komentari