14.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Aleksić: Ovrhe cijele plaće nisu moguće, ministar doveo javnost u zabludu, vlast...

Aleksić: Ovrhe cijele plaće nisu moguće, ministar doveo javnost u zabludu, vlast je kilava, dopušta bankama da rade nezakonito

Udruga Franak poslala je otvoreno pismo Vladi i Ustavnom sudu u povodu nedavne odluke toga suda o načinu i postupku provedbe ovrhe nad novčanim sredstvima. Tom odlukom, naime, otvorena je mogućnost da se svim ovršenicima koji su prije 17. lipnja 2008. potpisali izjavu o mogućnosti zapljene cijele plaće – cijela plaća i ovrši na temelju takve isprave. Udruga Franak smatra da takve ovrhe ipak nisu moguće te da je ministar, kako kažu, javnost doveo u zabludu.

“Molimo predsjednika Vlade RH i predsjednika Ustavnog suda RH da promptno reagiraju i otklone strahove velikog broja ovršenika, građanki i građana Republike Hrvatske, koji su u istinskoj panici zbog eventualnih budućih ovrha njihovih cijelih primanja, što će im onemogućiti ionako teško preživljavanje uslijed životnih kriza u kojima se nalaze, često ne svojom krivicom, nego zbog smanjenih plaća, zbog gubitka posla pojedinih članova obitelji i slično”, stoji između ostalog u pismu.

Saborski zastupnik Goran Aleksić koji očekuje hitno objašnjenje ministarstva pravosuđa, hoće li biti moguća ovrha cijele plaće, gostovao je u Studiju 4. U emisiju su pozvani i predstavnici banaka koji su poručili kako poštuju zakonska prava dužnika a tumačenja odluke ustavnog suda prepuštaju pravnicima. Dodaju kako se “u slučaju problema s plaćanjem rata kredita korisnicima savjetuju da se jave svojoj banci te da su uvijek otvoreni za dogovor: moratorij ili reprogram kredita kako bi se izbjegao ovršni postupak”.

Ovršni zakon je iznad Pravilnika kojeg je donio ministar

Aleksić je istaknuo da je zadnjim izmjenama Ovršnog zakona u članku 21. jasno i decidirano propisano kako se ovršuje plaća. Njime je definirano da se ne smije ovršiti tri četvrtine plaće do maksimalno dvije trećine prosječne neto plaće, a u završnim odredbama jasno je propisano da se članak koji se odnosi na ograničenje ovrha plaća primjenjivati na sve ovršne postupke u tijeku, bez obzira na to kada su pokrenuti i po kojem zakonu će biti dovršeni. Ovršni zakon je iznad Pravilnika u koji je intervenirao Ustavni sud, rekao je. Ako ministar pravosuđa ipak smatra da je moguća ovrha cijele plaće, onda Vlada mora hitno predložiti nove izmjene Ovršnog zakona da to spriječi, dodao je. Kazao je kako je u Zakonu o radu koji je vrijedio do 31. prosinca 2009. pronašao odredbu prema kojemu i tada nije bilo moguće ustezati više od polovine plaće kod davanja zbog uzdržavanja i više od trećine plaće kod ostalih davanja.

“Vlast je kilava, dopušta bankama da rade nezakonito”

Na pitanje stječe li se dojam da se o sudbinama dužnika opet odlučuju banke Goran Aleksić je odgovorio kako je samo RBA zahtijevala ocjenu ustavnosti ove odredbe. “Banke nezakonito posluju više od 10 godina naplaćivanjem nezakonitih kamatnih stopa. Nitko im nije stao na kraj unatoč kolektivnoj sudskoj presudi, jer vlast je kilava. Takve banke sada žele ovršavati svoje dužnike – to je za mene udar na pravnu državu”, rekao je Aleksić. Za njega je to trenutno temeljni problem. kazao je govoreći o njegovom prijedlogu dopuna Zakona o zaštiti potrošača koje je potpisima podržalo 78 od 151 zastupnika. o tom prijedlogu će u Saboru u srijedu pojedinačno glasovati. “Jezik nije lopata. Onaj tko je potpisao, to je isto kao da je i rekao javno. Onaj tko je rekao javno, a sad ne bude za taj zakon – narod će vidjeti i zaključiti o tim zastupnicima kako obavljaju svoj posao i kako odgovaraju narodu”, zaključio je Aleksić.

Udruga Franak poslala otvoreno pismo Plenkoviću i Šeparoviću zbog ovrha cijelih plaća

Smajo iz Udruge Franak poprilično ljut nakon izjave ministra Bošnjakovića: Sami vidite tko je tu lud, tko ovdje koristi neke danekažemdroge

Bošnjaković: Ubuduće neće moći ovršiti tri četvrtine prosječne neto plaće ili mirovine u Hrvatskoj

Najnovije

Još iz rubrike