2 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Smajo iz Udruge Franak poprilično ljut nakon izjave ministra Bošnjakovića: Sami vidite...

Smajo iz Udruge Franak poprilično ljut nakon izjave ministra Bošnjakovića: Sami vidite tko je tu lud, tko ovdje koristi neke danekažemdroge

Denis Smajo iz Udruge Franak oglasio se na svom fb-u nakon današnje izjave ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića.

Novi problemi s kreditima: Mnogi bi se zbog potpisivanja suglasnosti o ovrhi cijele plaće mogli naći u bezizlaznoj situaciji

Gospodine Ministre pravosuđa, zatražite ostavku svih vaših pravnih savjetnika koji ne poznaju Ustav RH i koji ne znaju tumačiti običnu odluku Ustavnog suda te koji ne znaju da postoji izmjena Ovršnog zakona iz 2017. godine!!!

Evo mi iz UF se nudimo da vas savjetujemo besplatno, kao obični pravni laici!

Dakle, da sumiramo problem:

Pod broj 1.

ODLUKA USTAVNOG SUDA govori o tome kako je ministar financija prekoračio ovlasti kad je donio Pravilnik koji je u sukobu sa Ovršnim zakonom.

Ustavni sud je potpuno bio u pravu kad je iz tog razloga ukinuo Pravilnik. Zahvaljujem Ustavnom sudu što tu odluku nije donio tako brzo, već tek nakon 4 godine (ove godine u srpnju), i to 3 tjedna prije primjene nove izmjene Ovršnog zakona, a koji je stupio na snagu u kolovozu.

Pod broj 2.

Novi Ovršni zakon (izmjene zakona 73/17) iz kolovoza ove godine NE DOPUŠTA pljenidbu cijele plaće i djeluje RETROAKTIVNO, to jasno piše u članku 44. u završnim i prijelaznim odredbama ZID OZ 73/17. Dakle, ne smije se pljeniti cijela plaća, ni u kojem slučaju, neovisno o tome kad ste dali suglasnost za takvu zapljenu.

Pod broj 3.

Taj Ovršni zakon ima se primjenjivati sve do tada dok god ga Ustavni sud ne proglasi neustavnim ili dok god ga Sabor RH ne promijeni ili ne donese novi zakon.

Pod broj 4.

Ova sporna odluka Ustavnog suda uopće ne razmatra problem retroaktivnosti, već isključivo sukob zakona iz 2008. i 2012. sa spornim pravilnikom iz 2013.!

Pod broj 5.

RETROAKTIVNOST I SMIJEŠNO-ŠOKANTNE IZJAVE MINISTRA KOJI NE POZNAJE NAŠ USTAV!

Da vidimo što kaže Ustav RH, članak 90.
“(…)
Zakoni i drugi propisi državnih tijela i tijela koja imaju javne ovlasti ne mogu
imati povratno djelovanje.
Iz posebno opravdanih razloga samo pojedine odredbe zakona mogu imati
povratno djelovanje.”

Pa sad vi sami vidite tko je tu lud, tko ovdje koristi neke danekažemdroge i tko je u pravu, ministar koji tvrdi da je retroaktivnost zabranjena, ili ja koji kažem da je ipak dozvoljena ako za to ima opravdanih razloga.
Ako u ovom slučaju nema opravdanih razloga, onda se idem odmah bacit s Masleničkog mosta.

Najnovije

Još iz rubrike