Dokument NATO-a pokazuje da se ne bi mogao obraniti u slučaju napada Rusije

Tisuće godina vojne povijesti pokazale da o pobjedi i porazu često odlučuju nespektakularni čimbenici.

Još od kraja lipnja sjedištem NATO-a u Bruxellesu kruži tajni dokument u kojemu se nižu slabosti Saveza i koji stvara sliku prema kojoj se NATO ne bi mogao obraniti u slučaju napada iz Rusije, piše Spiegel, čiji su novinari dobili uvid u taj izvještaj, a prenosi Večernji list.

Spiegel piše kako je funkcionalnost NATO-ove logističke infrastrukture 27 godina nakon kraja Hladnog rata ograničena i atrofirana. Nedostaje stvari što su prikolice za tenkove, vagoni za tešku opremu i moderni mostovi preko kojih može prijeći 64-tonski div poput borbenog tenka Leopard 2. Koja je korist od najskupljih oružanih sustava ako ne mogu biti transportirani tamo gdje su najpotrebniji? “Ukupni rizik za brzo pojačanje je značajan”, stoji u izvještaju, a navodno se ne može osloniti ni na NATO-ovu jedinicu za brzu reakciju.

Dodaju kako je NATO vjerojatno vojno superioran i nedvojbeno u boljem financijskom stanju od ruskog režima, ali da su tisuće godina vojne povijesti pokazale da o pobjedi i porazu često odlučuju nespektakularni čimbenici kao što su opskrbne linije i logistika.

Facebook Komentari