Turudić: Konačni epilog u slučaju Agrokor dočekat ćemo za deset i više godina

Kako će teći proces u slučaju Agrokor? Tko će biti krunski svjedoci? Hoće li biti bjegunaca? Jesu li HNB i HANFA trebali na vrijeme spriječiti štetu? Bila je to tema večerašnje emisije Otvoreno urednika i voditelja Mislava Togonala. Gostovali su predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić, odvjetnik Anto Nobilo, viceguverner HNB-a Vedran Šošić i komentator Večernjeg lista Ratko Bošković.

Anto Nobilo tražit će svjedočenje ministra Marića po pitanju financijskih izvješća Agrokora. Ako on s vrhunskim znanjem nije mogao zaključiti da su ona lažirana ili frizirana, onda kako je to mogla moja klijentica Piruška Canjuga, rekao je Nobilo. Uprava Agrokora nikad se nije sastajala, nije glasovala te ta financijska izvješća njoj u redovnom radu nisu bila ni dostupna, dodao je Nobilo.

Komentirao je rad saborskog povjerenstva u slučaju Agrokora i rekao kako su to političari opće prakse koji nemaju ni znanja ni vještina da bi kvalitetno napravili posao. Usporedio ih je sa senatskim istražnim povjerenstvima u SAD-u kojima je cilj ostaviti dojam u javnosti, a ne nešto utvrditi. Ako očekujemo da će nešto utvrditi, neće. Ako očekujemo da će zabaviti naciju, prepucavati se… to hoće.

Zaključno, Nobilo procjenjuje da će postupak u slučaju Agrokor trajati i do 20 godina.

Najveći problem Županijskog suda u Zagrebu bit će smještajni kapaciteti za spise u slučaju Agrokor, rekao je Ivan Turudić. Smatra da ćemo konačni epilog dočekati za deset i više godina. Najvažnije je ne napraviti pogrešne poteze koji bi nas mogli sustići pa čak i u Strasbourgu. Komentirao je i rad saborskog istražnog povjerenstva te rekao da njegov rad prestaje po sili zakona. Članovi povjerenstva ne mogu znati je li pitanje o kojem raspravljaju predmet sudskog postupka jer nemaju uvid u spis. To će biti nepremostiva prepreka u njihove radu.

Hrvatska narodna banka nije smjela nadzirati Agrokor. Ono što je HNB smio je i učinio: upozorio je banke koje su kreditirale Agrokor više nego što je zakonski dopušteno, objasnio je Vedran Šošić. Što se tiče faktoringa, to je bio samo još jedan kanal kojim je Agrokor zadnjih desetak godina rastao na pogon financiranja stranih banaka, a ne domaćih depozita. Financijska stabilnost zemlje nije ugrožena, porezni obveznici neće snositi troškove za sanacije bankama, a glavninu troškova snosit će strani vjerovnici, zaključio je Šošić.

HNB najviše je podbacila u Vijeću za financijsku stabilnost, smatra Ratko Bošković. kad je Agrokor propadao, sustav plaćanja u zemlji je krahirao i nema sumnje da je nastupila financijska nestabilnost te su HNB, HANFA i Ministarstvo financija trebali intervenirati i ublažiti rizike. Oni to nisu učinili, razočaran je Bošković. Agrokor se zaduživao preko inozemnih tvrtki i tako prikrivao ukupnu zaduženost. Trenutna dobit Agrokora ne može pokriti gubitke i vratiti kredite. Bošković predviđa da će se barem trećina duga trebati pretvoriti u vlasništvo, trećina će se otpisati, a jednu trećinu će možda Agrokor biti u stanju otplaćivati.

Share This Article