Ivica Mišić: Za lijevu stranu sabornice Hrvati izvan RH ne postoje

Brojne infrastrukturne, obrazovne, kulturne i druge važne projekte hrvatskih institucija i udruga u cijelom svijetu Hrvatska je lani financirala s više od 40 milijuna kuna, stoji u godišnjem izvješću o provedbi strategije i zakona o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan domovine, o kojemu danas raspravlja Sabor.

Izvješće podnosi Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, a zastupnicima ga je kratko predstavio državni tajnik Zvonko Milas.

Tri su strateška cilja koja Ured želi ostvariti: razviti suradnju, zaštititi prava i interese Hrvata izvan Hrvatske i jačati njihove zajednice, poticati povratak iseljenika i njihovih potomaka u Hrvatsku. Za 65 programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH prošle je godine odobreno 20 milijuna kuna. Manjinskim zajednicama u Austriji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, Kosovu, Mađarskoj, Makedoniji, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji dodijeljena su tri milijuna kuna kojima se financiralo 259 projekata hrvatske nacionalne manjine. Za programe i projekte udruga hrvatskog iseljeništva u Južnoj Americi i Republici Južnoj Africi dodijeljeno je 1,1 milijun kuna, a financirano 17 programa, navodi se u izvješću.

Oštre kritike Vladi na račun nečinjenja po pitanju proablema Hrvata u Bosni i Hercegovini izgovorio je Božo Petrov iz Mosta.

U raspravi pohvaljen je doprinos HRT-a koji bi od iduće godine trebao otvoriti i poseban tv kanal namijenjen dijaspori.

Ivica Mišić iz Promijenimo Hrvatsku zamjerio je “lijevoj strani” u Saboru što se nije dala ni repliku niti se očitovala o Izvješću. Oni u stvari ne žele Hrvate izvan Hrvatske. Zato Hrvati izvan domovine imaju probleme diljem svijeta.

Sabor će raspraviti i prijedlog Kluba Živog zida i SNAGA-e da se izmijeni zakon koji uređuje zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti, odnosno cijepljenje, javlja HRT.

Facebook Komentari