Glogoški: Na proslavu prosvjeda nismo pozvali nikoga od dužnosnika

Izvor: N1

Danas poslijepodne u Zagrebu se obilježava trogodišnjica od početka prosvjeda branitelja u Savskoj. Tim povodom na N1 televiziji gostovao je Đuro Glogoški, jedan od vođa toga prosvjeda koji je prokomentirao novi Zakon o braniteljima, rad ministra Medveda, status branitelja i drugo.

“Novi Zakon o hrvatskim braniteljima je radilo 11 skupina, nije prihvaćeno sve što su branitelji predlagali, politika je donijela odluku. Posebno bih naglasio da je tako dugo trajalo jer su se promijenile dvije vlade s kojima se sve trebalo usuglasiti”, rekao je Đuro Glogoški, predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida koji je bio upitan surađuju li kao udruga s ministrom Tomom Medvedom.

Promijeniti percepciju branitelja

“Surađujemo s njim i to je razlika njega i bivšeg ministra. Kada su došle majke iz Bjelovara koje su htjele posjetiti bivšeg ministra, nisu bile puštene jer nisu bile najavljene, a u isto vrijeme je ušao jedan čovjek s psom, znamo koji.

Naši članovi udruge su iz različitih političkih stranaka i želimo da političari prestanu s nama manipulirati. Želimo da se promijeni percepcija o braniteljima, da se njima prestane manipulirati. Nismo odustali od ustavnog zakona”, rekao je Glogoški.

“Uvijek se manipuliralo podacima, drago nam je Ministarstvo objavilo podatke o umirovljenim, nezaposlenim i zaposlenim hrvatskim braniteljima. Mislili smo da će se ići na poboljšanje kvalitete života ljudima bez prihoda ali… Želi se pokazati braniitelje kao teren za državni proračun, ali oni ne smiju biti teret jer financijska naknada treba ići na teret ratne odštete…. Što rade političari da se ta odšteta naplati od Srbije?”, pita se Glogoški koji je prokomentirao i natječaj za nabavu posebnih vozila za invalide, te je bio upitan je li moguće da se sva vozila isporuče u roku od 22 dana.

“Moguće je, kod natječaja se razmišljalo i o tome. Natječaj je raspisan, prvo je bio rok 50 i nešto dana, neke autokuće su rekle da će i prije isporučiti pa je raspisan drugi natječaj. Zanimljivo je da Franka Vidovića i Freda Matića brine ta situacija, kažu da je 2012. naručeno 189 vozila, a ja bih pitao zašto nisu isporučena. Tada znamo tko je bio ministar”, podsjetio je Glogoški.

Proslava obljetnice prosvjeda

“Danas ćemo obilježiti trogodišnjicu prosvjeda, prisjetit ćemo se tih dana kada smo morali reagirati na državne institucije, posao nije završen, na trgu Nevenke Topalović ćemo obilježiti taj dan, zapalit ćemo svijeće i položiti cvijeće, a u 19 sati će biti održana sveta misa u crkvi Sveta Mati slobode”, rekao je Glogoški koji je rekao kako iz udruge nisu zvali nikoga od dužnosnika na obljetnicu.

“Nismo nikoga zvali. Jako je veliki broj branitelja koji nisu u stranci i mi ćemo nastojati da svi koji djeluju u Saboru moraju dati svoj doprinos da braniteji dobiju status koji zaslužuju”, zaključio je Đuro Glogoški.

Matić o proslavi tri godine prosvjeda u Savskoj: Čega se pametan stidi, budala se ponosi

Facebook Komentari