Čehulić Vukadinović: Od ukidanja autonomije Katalonije do Rusije, stanje u EU je ‘ring of fire’

Španjolska vlada odlučila je kako će u subotu održati izvanrednu sjednicu i pokrenuti postupak ukidanja autonomije Katalonije. Vladajući tvrde kako imaju većinu u parlamentu za uvođenje izvanrednih mjera u Kataloniji. Što to znači za Španjolsku i Kataloniju u Studiju 4 govorila je profesorica FPZ-a Lidija Čehulić Vukadinović. Dala je i svoju ocjenu posjeta predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Rusiji te hrvatsko-slovenskih odnosa.

Činjenica da se španjolska vlada sastaje vikendom i da ima potporu kralja znači da im je ovaj problem jako bitan i da neće dati ni pedalj svog teritorija te da će pod svaku cijenu i legalna sredstva braniti teritorijalnu cjelovitost. To neće biti dobro prihvaćeno u Katalnoniji i možemo očekivati nemire, smatra Lidija Čehulić Vukadinović. Podsjetila je da Madrid iz Katalonije nije povukao 4 tisuće svojih policajaca. Smatra kako neće veliki problem biti katalonske institucije koliko sami građani. “Referendum nije dobro pripremljen, a loša je bila i reakcija Madrida”, kazala je. “Ako se i proglasi nezavisnost – šta dalje?”, pitala se.

Vrlo hrabrim i pozitivnim ocijenila je posjeta predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Rusiji. Živimo u vrijeme resetiranja rusko-američkih odnosa. Rusiji je zapad nametnuo sankcije, ali svi koji žele raditi s Rusijom to rade. Međutim, nijedan čelnik EU-a nije se usudio otići Putinu i nitko ne želi ‘presjeći’. Želja Hrvatske da bude svojevrsni most koji će polako prebroditi probleme je realna, ali Hrvatska je i članica NATO-a i EU-a i mora znati ‘balansirati’ između interesa zapada prema Rusiji i interesa Ruske federacije prema zapadu”, kazala je. “Vladimir Putin se često potcjenjuje na zapadu. On ne bi vodio Rusiju toliko dugo da nije vispren, mudar i odlučan političar i da dobro ne brani ruske interese”, rekla je Čehulić Vukadinović. Za posredovanje predsjedice oko Agrokora kazala je kako svaki ekonomist štiti svoj kapital i logično je da se Sberbank bori za svoj novac.

Komentirajući odnose Hrvatske i Slovenije kazala je kako bi regionalna suradnja između dva susjeda trebala postojati. “Činjenica je da je naš premijer bio u Sloveniji i bilo bi dobro da gospodin Cerar dođe. Neće biti velikih pomaka dok obje strane ne popuste”, smatra Čehulić Vukadinović koja je ovu situaciju s pregovorima usporedila i sa stavovima Madrida i Barcelone.

Stanje u Europskoj uniji usporedila je s ‘ring of fire’ – “Europsko okruženje je nesigunije nego ikada – od Brexita, problema s Ukrajinom, odnosa s Rusijom, SAD-om i Turskom, pitanja katalonske neovisnosti”. “Uvijek kad imate krize narod traži treće rješenje i uvijek radikalni stavovi biraju prihvaćeniji u javnosti”, komentirala je europsko “skretanje u desno”. Međutim, oni nisu uzeli previše maha, dodala je te izrazila nadu da će čelnici naći rješenje da unija uspije.

Share This Article