Predsjednica u Rusiji: Bilo je riječi o pitanju Agrokora, ja sam pojasnila stavove hrvatske strane

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović boravi u službenom posjetu Ruskoj Federaciji, u sklopu kojega je sudjelovala i na rusko-hrvatskom gospodarskom forumu, nakon kojega je odgovarala na pitanja novinara.

“Bilo je riječi o pitanju Agrokora, ja sam pojasnila stavove hrvatske strane. Ja ne sudjelujem u rješavanju toga pitanja, ne mogu pregovarati o modusima kako će to riješiti, ali spremna sam posredovati u donošenju rješenja”, rekla je predsjednica.

Upitana što ako se dokaže da je Sberbank putem Agrokora sudjelovao u pranju novca, predsjednica je rekla da tada institucije preuzimaju inicijativu. “U tom slučaju su na redu pravosudne institucije koje to moraju rješavati, u to se politika ne bi smjela miješati, pa neću spekulirati”, rekla je predsjednica.

“Možda postoje određena nerazumijevanja i nedoumice koje treba raščistiti. Agrokor ostaje privatna kompanija, ona nije nacionalizirana od strane države, prema tome država ne može na sebe preuzeti odgovornost. Dugovi Agrokora ni na koji način ne mogu pasti na leđa hrvatskih poreznih obveznika”, rekla je Grabar Kitarović.

Istaknula je da ne želi da pitanje Agrokora optereti hrvatsko-ruske odnose. “Ja bih voljela da to pitanje ne opterećuje odnose između Ruske Federacije i Hrvatske, to nije međudržavno pitanje, nego korporativno”, rekla je predsjednica.

Komentirala je i Inicijativu tri mora.

“Inicijativa tri mora jest neformalna inicijativa. Nije riječ o nekoj organizaciji, nego o platformi na kojoj se razgovara o konkretnim projektima i tu može sudjelovati bilo tko. Nije riječ da bi Rusja sudjelovala na našim sastancima, nego ako su zainteresirani za ulaganja u različite projekte, sve investicije su dobrodošle sve dok su čiste”, rekla je predsjednica, prenosi N1.

Facebook Komentari