Bivši predsjednik HNS-a i glavni zagovornik koalicije s HDZ-om Ivan Vrdoljak opet želi na čelo narodnjaka

Bivši predsjednik HNS-a i glavni zagovornik koalicije HNS-a i HDZ-a Ivan Vrdoljak opet želi na čelo narodnjaka.

Kako se šuška već neko vrijeme, upravo bi se Vrdoljak mogao kandidirati za novog predsjednika HNS-a, a prvi put do sada ne bi trebao biti i jedini kandidat, već bi mogao dobiti i konkurenciju. I to jedinog HNS-ova župana Matiju Posavca, koji se do sada više puta premišljao da se kandidira ili ne i koji, doznajemo, ozbiljno razmišlja da podnese kandidaturu. A u kuloarima se kao potencijalni kandidat čuje i treće ime, i to ono gradonačelnika Dugog Sela Nenada Paniana, dok je potpredsjednik Vlade i v.d. predsjednik HNS-a Predrag Štromar navodno potpuno odustao od svoje kandidature.

Postupak kandidature

– Još se nisam odlučio hoću li se kandidirati ili ne. To će ovisiti o razgovorima unutar moje baze i s kolegama iz stranke. Za razliku od svih dosadašnjih izbora ja mislim slušati želje birača, a ne se jedino držati dogovora pojedinaca u vrhu stranke – kaže Posavec.

Iako Vrdoljak trenutačno slovi kao favorit mnogo toga će, kažu izvori Večernjeg lista, ovisiti o današnjoj sjednici Predsjedništva na kojoj bi se trebao otvoriti postupak kandidatura i o tome kako će se članovi vodstva i teren postaviti u cijelom procesu unutarstranačkih izbora.

Naime, od sredine rujna do kraja listopada po HNS-ovim se podružnicama odvijaju izborne skupštine na kojima se biraju vodstva podružnica, vodstva županijskih organizacija, ali i delegati za stranački Sabor koji će se održati sredinom prosinca i na kojem će se i izabrati novi predsjednik HNS-a. Drugim riječima, do kraja mjeseca bit će i jasno kakvo je raspoloženje članstva na terenu i koga oni vide kao svog lidera.

Izvori Večernjeg tvrde da će Ivan Vrdoljak imati uza sebe organizaciju u Slavoniji, dobar dio Dalmacije, vjerojatno i dio zagrebačke organizacije. S druge strane, Sjever Hrvatske, gdje je HNS uvijek i ostvarivao najbolje rezultate, navodno je za Posavca, a tu će važnu ulogu u konačnom odabiru odigrati Predrag Štromar.

Vlada iz sjene

Tko god postane novi šef HNS-a navodno neće ulaziti u Vladu. Matija Posavec ne bi ni mogao zbog nespojive dužnosti, a isto je vodstvu kazao i Ivan Vrdoljak. – Lako je reći, ali tko će Vrdoljaku, ako dobije izbore i poželi ući u Vladu, to zabranit i– kaže izvor Večernjeg iz HNS-a.

Upravo Vrdoljak, tvrde naši izvori iz HNS-a, cijelo vrijeme i vuče konce u stranci i iako se povukao iz javnog života, javna je tajna da je upravo on vodio većinu pregovora i razgovora s premijerom Andrejom Plenkovićem i vrhom HDZ-a.

A javnost još uvijek pamti i da se upravo Vrdoljak netom prije nego je HNS uskočio u vladu predstavljao kao lider oporbe te je žestoko kritizirao HDZ i Most nazivajući ih Titanik vladom da bi na kraju sam predložio da postanu dio većine.

Upravo to je Vrdoljaku i najveći teret za novu kandidaturu jer je pitanje kako bi na njegov povratak na vrh stranke mogli reagirati HNS-ovi birači. S druge strane Matija Posavec definitivno ima rezultat, osvojio je drugi mandat župana sa 60%, pokupio je polovicu SDP-ovog biračkog dijela.

Ali zamjera mu se što je dao ostavku na sve stranačke funkcije nakon što je Središnji odbor izglasao ulazak u koaliciju s HDZ-om, a i teško da bi Posavec mogao voditi HNS u istom smjeru u slučaju pobjede s obzirom na to da u Međimurju HNS i SDP čine debelu većinu biračkog tijela, piše Večernji list.

Facebook Komentari