Premijer Kraljevine Španjolske, Mariano Rajoy Brey pozvao Katalonce i njihovog predsjednika Carlesa Puigdemonta i Casamajóa na “razum”

Prijedlozi vlade španjolskog premijera Mariana Rajoya Breya uključuju uklanjanje čelnika katalonske regionalne vlade s dužnosti, ograničavanje ovlasti regionalnog parlamenta, preuzimaju ovlasti nad policijom i financijskim sektorom te obrazovanjem

Premijer Kraljevine Španjolske, Mariano Rajoy Brey pozvao je danas predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta i Casamajóa na “razum” kako u četvrtak, tj. sutra ne bi morao aktivirati izvanredne mjere u španjolskoj pokrajini Kataloniji.

“Molim Vas, djelujte razumno, uravnoteženo, stavite u prvi plan interes svih građana. Odgovorite jednostavno, što nije teško, na pitanje: ‘Jeste li proglasili nezavisnost Katalonije?'”, rekao je španjolski konzervtativni premijer Vlade desnog cntra i čelnik vladajuće Narodne stranke, Mariano Rajoy Brey tijekom sjednice španjolskog parlamenta, prenosi Radio Europe 1.

Potpredsjednica španjolske vlade María Soraya Sáenz de Santamaría Antón rekla je kako će Vlada primijeniti članak 155. Ustava Kraljevine Španjolske, koji središnjoj vlasti omogućuje stavljanje pod kontrolu autonomne regionalne vlasti u Kataloniji ako Carles Puigdemont i Casamajó u manje od dvadeset i četiri sata ne odgovori na pitanje

“Ako jeste, vlada je obvezna reagirati na određeni način, a ako niste, moći ćemo razgovarati ovdje u parlamentu”, dodao je predsjednik Vlade desnog centra.

Time je ponovio svoj zahtjev, upućen Carlesu Puigdemontu i Casamajóu u ponedjeljak, da do 10 sati u četvrtak konačno “jasno” i “jednostavno” odgovori na pitanje o tome je li  prošli tjedan u katalonskom parlamentu proglasio nezavisnost kada je rekao kako preuzima mandat za njeno proglašenje sukladno rezultatu referenduma.

Glasnogovornik katalonske vlade Jordi Turull i Negre izjavio je u utorak kako će odgovor Carlesa Puigdemonta i Casamajóa biti isti kao u ponedjeljak, kada je zatražio dvomjesečno razdoblje za pregovore o nezavisnosti. Katalonski predsjednik Carles Puigdemont i Casamajó je prethodno suspendirao proglašenje neovisnosti otvorivši put pregovorima, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Našavši se u položaju između dvije vatre, katalonski predsjednik Carles Puigdemont i Casamajó potpisao je deklaraciju o nezavisnosti koju je smjesta odgodio zbog hipotetičnog dijaloga s Madridom, unoseći konfuziju oko nastavka događanja

Joan Tarda i Coma, zastupnik Republikanske ljevice Katalonije, koja je dio katalonske Vlade, rekao je u španjolskom parlamentu kako oni ostaju opredijeljeni za dijalog, još jednom ponovivši ono što je rekao Carles Puigdemont i Casamajó u ponedjeljak.

No potpredsjednica španjolske vlade María Soraya Sáenz de Santamaría Antón odgovorila mu je kako će vlada primijeniti članak 155. Ustava Kraljevine Španjolske, koji središnjoj vlasti omogućuje stavljanje pod kontrolu autonomne regionalne vlasti ako Carles Puigdemont i Casamajó u manje od dvadeset i četiri sata ne odgovori na pitanje. (Theo Ljubić, Radio Europe 1, Reuters)

Share This Article