Čelnik MI5, Andrew Parker: Ujedinjeno Kraljevstvo je pred najvećom terorističkom prijetnjom u povijesti

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske sučeljava se s najvećom terorističkom prijetnjom u povijesti, ocijenio je čelnik britanske službe sigurnosti MI5, Andrew Parker nakon, po njegovim riječima, “dramatičnog ubrzanja” terorističkih aktivnosti u ovoj godini, uključujući napade u Londonu i Manchesteru.

Sjedište MI5 i MI6 u Londonu – GCHQ

“S obzirom na sve što se dogodilo i puno toga što se nije dogodilo tijekom 2017., očito je da smo suočeni s intenzivnom terorističkom prijetnjom islamističkih ekstremista u Ujedinjenom Kraljevstvu, rekao je Andrew Parker prilikom svog obraćanja u Londonu.

“Ta je prijetnja multidimenzionalna, rapidno se razvija te djeluje omjerom i brzinom kakve nismo ranije vidjeli, najbržim tempom koji sam vidio u 34 godine svoje karijere”, kazao je. “Danas je terorističkih aktivnosti više, događaju se u kraćim razmacima, i teže ih je detektirati”, napomenuo je Andrew Parker, a prenosi njemačka novinska agencija DPA.

MI5

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske prošli je mjesec objavila da je britanska policija u dvanaest mjeseci do lipnja ove godine uhitila tri stotine sedamdeset i devet osoba zbog aktivnosti povezanih s terorizmom, što je rast od šezdeset i osam posto i predstavlja jednogodišnji rekord te uključuje na desetke uhićenja povezanih s ovogodišnjim terorističkim napadima na London Bridge most u glavnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva, na Wesminister i Manchester Arenu.

Antiterorističke jedinice HERCULES, specijalnih policijskih snaga Ujedinjenog Kraljevstva

Najviši britanski protuterotistički dužnosnik, pomoćnik načelnika Metropolitan policije Mark Peter Rowley, izjavio je kako je na nacionalnoj razini aktivno u prosjeku oko pet stotina protuterorističkih policijskih istraga koje uključuju tri tisuće potencijalnih sumnjivaca.

Mark Peter Rowley je za BBC kazao kako Metropolitan Police istražuje “izvanredno raznolike” slučajeve terorističkih aktivnosti, koji rangiraju od “jednostavnih napada s noževima i automobilima, do izrazito sofisticirano razrađenih planova”.  (Theo Ljubić, DPA, BBC)

Share This Article