Što će biti s malim dioničarima koncerna Agrokor?

Današnji financijski komentar Željka Karduma ne bavi se vjerovnicima, političarima ni USKOKOM nego o’bičnim malim ljudima’ i njihovom financijskom sudbinom. Što s građanima koji su na razne načine kupili/ stekli/ imaju dionice pojedinih kompanija iz grupe Agrokor?

Velik broj građana ima neke od dionica iz koncerna Agrokora. Oni su do 2. svibnja 2017. mogli su sa svojim dionicama raspolagati kako god su htjeli. HANFA je na svojoj 30. i 33. sjednici ove godine naložila Zagrebačkoj burzi privremenu obustavu dionicama Leda, Zvijezde, Jamnice, Belje, PIK Vinkovci i ostalih kompanija iz koncerna koje su uvrštene na Burzu. Putem burze te se dionice ne mogu niti prodavati niti kupovati. Budući da brokeri, članovi burze, uvrštenim dionicama ne smiju trgovati izvan burze (ako je na burzi trgovina obustavljena) znači da se putem njih ne možete riješiti svog vlasničkog udjela.

Brokeri eventualno od dioničara mogu otkupiti dionice Konzuma jer one nisu uvrštene na Burzi. ‘No, koliko je meni poznato, ne postoji zabrana preknjiženja vlasništva pri SKDD-u (dakle centralnom registru). Pa ako nađete nekog tko (iz bilo kojeg razloga) želi kupiti bilo koju dionicu kompanije iz sustava Agrokor možete to napraviti privatnim kupoprodajnim ugovorom i registrirati novog vlasnika umjesto vas.’

HANFA je navela da privremena obustava traje do: ‘objave tromjesečnog izvještaja za prvo tromjesečje 2017’. LEDO i ostali uvršteni su najavili da bi ga mogli objaviti do 31. listopada. No nije sigurno da HANFA privremenu obustavu trgiovanja dionicama neće produžiti.

A što ako postojeći mali dioničari ne prodaju te dionice prije nego se vjerovnici dogovore ili ako se ne dogovore pa Agrokor ode u stečaj? Tu postoje dva scenarija. Prvi je ‘dogovor vjerovnika’. Ako se vjerovnici dogovore vjerojatno će doći do bitnog umanjenja imovine kompanija, sukladno tome razrijedit će se i onaj dio koji vaše dionice predstavljaju.
Drugi scenarij je ‘stečaj kompanije’. U slučaju stečaja, svi dioničari su ravnopravni i imaju pravo podijeliti među sobom svu imovinu koja ostane iz stečajne mase. No dioničari su u posljednjem redu potraživanja. Dakle, na red će doći tek nakon što se namire svi vjerovnici. Budući da su prema zadnjem revizorskom izvještaju dugovi gotovo 2 milijarde eura veći od imovine, vjerojatno im ne bi ostalo ništa.

Facebook Komentari