Ministar Zdravko Marić u politički je neodrživoj situaciji i jedino je pitanje – na koji način će on otići

Ministar Zdravko Marić u politički je neodrživoj situaciji i jedino je pitanje – na koji način će on otići, rekao je glavni urednik Nacionala gostujući u Studiju 4.

Berislav Jelinić je istaknuo kako je Nacional već nekokoliko puta objavio interne dokumente HBOR-a iz kojih je jasno vidljivo da je Marić znao sve detalje dodjele kredita Agrokoru prošle godine, ali da je lagao.

‘Drugi par rukava je je li premijer Plenković Zdravku Mariću nešto dužan s obzirom na to da je stavio svoju karijeru na kocku kako bi se principjelno držao svog izbor njega kao ministra. Je li Zdravko Marić stručan i kvalitetan? Odgovor je da. Je li on politički neodrživ zbog toga što je govorio uoči izbijanje afera i zbog toga što je prije radio u Agrokoru? Odgovor je također da. Danas kada je Andrej Plenković uspio presložiti Vladu i očuvati političku karijeru izlažući se zbog Zdravka Marića, on sada njemu više ništa ne duguje. Dogoditi će se to da će Marić sam reći da odlazi, a Plenković će mu se zahvaliti i izraziti svoje žaljenje. To je tehnika kako će se to izvesti’, smatra Jelinić.

Novinar Slobodne Dalmacije Vedran Marjanović smatra da nije slučajno da je obitelj Todorić cijelu ovu akciju dočekala izvan Hrvatske i da je nezahvalno predviđati njihove daljnje poteze te da nije isključeno da među uhićenima bude pokajnika, ali da je teško predviđati tko bi to mogao biti.

Bilo je pitanje trenutka kada će Ivica Todorić i tehnički postati bjegunac iz hrvatskog pravosuđa, smatra Jelinić i dodaje: ‘Glave te poslovne piramide su se sklonile sa strane, a njihovi ljudi iz uprave su prvi na udaru. Dio njih se već počeo ograđivati od cijele priče.’ Ističe da neće biti teško sve dokazati jer brojke dovoljno govore. Radi se, kaže, o krivotorenju bilanci i zlouporabi u gospodarskom poslovanju pa zbog toga, vjeruje, pokajnici neće niti biti potrebni.
Na pitanje kako komentira izjave nekih odvjetnika, ali i pisanje Ivice Todorića na blogu da je riječ o političkom progonu odgovara: ‘Možda je vrijeme da se javnost zapita kakvu tu političku agendu ima gospodin Todorić, na kojoj je političkoj platformi, lijevoj, desnoj, ekstremno desnoj, kome on to politički smeta. Je li on žrtva cijele političke scene. To je jedna retorička poza za javnost.’

Kod vodećih hrvatskih političara danas, kako onih na vlasti, tako i u oporbi, ne vidi težnju da se ovaj slučaj ‘stavi pod tepih’. ‘Andrej Plenković do sada nije sjedio u izvršnoj vlasti i ne vidim razlog zašto bi se on trebao opravdavati za poteze svojih prethodnika. Slično je i u SDP-u na čijem je čelu sada Davor Bernardić. Pitanjua su to za neke bivše ministre i bivše čelnike’, rekao je i dodao kako će oporba sigurno inzistirati na odgovorima oko Lex Agrokora i sastancima u Vladi. Dok Vedran Marjanović ističe da, ako postoji politička volja, saborsko Istražno povjerenstvo može raditi unatoč pokretanju istrage DORH-a.

Facebook Komentari