Lovrinović: Imamo ljude koji će ovih dana činiti sve da onemoguće rad našeg istražnog povjerenstva

Ivan Lovrinović, član saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, komentirao je najnovija događanja oko ovog koncerna.

Ivan Lovrinović je za Novu TV rekao što misli o zahtjevima da se ukine saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor, a svoje mišljenje je izrazio i o ostalim segmentima vezanim uz ovaj slučaj.

“Ovo je prilika da se pažljivo istraži sudjelovanje raznih segmenata i raznih institucija i određenih tvrtki u slučaju Agrokor. Ne smije se zaobići ni revizorska društva, njihov utjecaj na ovu cijelu situaciju. Simptomatično je da je ista revizorska kuća godinama revidirala financijske izvještaje tako velike, najveće hrvatske kompanije, što samo po sebi otvara neka pitanja i to nije zdravo ni uobičajeno u poslovnom svijetu. Sad kad imamo situaciju da je druga revizija utvrdila da financijski izvještaji ne štimaju onda se mora pokrenuti pitanje odgovornosti i tu onda moraju pravosudni organi i vještaci konsekventno pristupiti i da se sankcioniraju oni koji su zaslužni za to”, iznio je Lovrinović svoj pogled na cijelu ovu priču oko Agrokora.

Upitan je li ovo pravi trenutak da pravosuđe odradi posao do kraja, naglasio je kako je davno bilo prilika za to.

“Samo ću podsjetiti da od početka pretvorbe i privatizacije do danas nemamo ni jednu pravomoćnu presudu za pretvorbeni kriminal, a ovo je sigurno najveći, složen slučaj, zaista mu treba pristupiti na taj način. Stranka Promijenimo Hrvatsku i ja kao član Istražnog povjerenstva smatramo da je ovo dobra prilika za jednu bolju Hrvatsku gdje će pravosuđe konačno početi funkcionirati. Zabrinjava me ova inicijativa da predstavnici HDZ-a stalno ponavljaju da maltene treba ukinuti saborsko istražno povjerenstvo za slučaj Agrokor. To je vrlo zabrinjavajuće i to govori da je određene ljude iz strukture određene stranke zahvatio strah, da ne kažem panika jer ključni zadatak saborskog povjerenstva nije da istražuje financijske izvještaje – kako je tko nešto knjižio, ispravno ili pogrešno, već da utvrdi odgovornost te loše, incestuozne veze između političkih i poslovnih struktura u slučaju Agrokora. Očito je sad došlo vrijeme na naplatu i sad se mnogi žele skriti, a to ne smijemo dopustiti. Ja ću učiniti sve kao član povjerenstva. Zato sam tražio izravni prijenos svjedočenje pojedinih svjedoka jer je to jedino jamstvo da će naši građani čuti istinu, a moraju je čuti”, rekao je Lovrinović.

Osvrnuo se i na “kolektivnu amneziju”, kad je u pitanju omogućavanje Ivici Todoriću da postane to što je.

“Proteklih godina, prisjetimo se kad se širio Agrokor na Srbiju, BiH, Sloveniju, to su koristile naše vladajuće strukture kao isticanje naše ispravnosti ekonomske politike, dobre pozicije itd. Ja sam protiv svakog senzacionalizma u ovom slučaju. Riječ je o velikoj kompaniji. Ja ću pomno nadzirati što rade pravosudni organi, što radi privremena uprava, a ona nažalost osim uzimanja kredita od 3 milijarde kuna nije napravila nijedan strateški potez. Mora se pokušati spasiti što više od Agrokora. Znam da bi se pojedini poduzetnici u Hrvatskoj htjeli dočepati pojedinih dijelova Agrokora. Imamo ljude koji će ovih dana činiti sve da onemoguće rad našeg istražnog povjerenstva i da građani ne čuju istinu”, zaključio je Lovrinović.

Analiza: Nevaljani argument Vlade RH o Istražnom povjerenstvu za Agrokor

Grmoja: Dogodila se greška oko Istražnog povjerenstva za Agrokor, morat ćemo opet pred Sabor, a Marić je gotov, tražimo Plenkovićevu odgovornost

Facebook Komentari