Jurčić: Mislim da oko HANFA-e i Agrokora može biti moralne i političke odgovornosti

Gostujući u Studiju 4 ekonomski analitičar Ljubo Jurčić rekao je kako je iznenađen načinom na koji je jučer počela Akcija Agrokor i masovnim uhićenjema i pretragama. Vjeruje, da bi se većina uhićenih odazvala redovnom pozivu kako revizora, tako i policijskih službenika i drugih državnih institucija.

‘Nisu ovo sve točni podaci o izvješćima i revizijama, ima dosta procjena. Ljudi koji su sudjelovali u transakcijama, pogotovo ako su bili odgovorne osobe, trebali su biti pozvani od sadašnjih revizora da protumače jesu li tu transakciju pravilno shvatili. Isto tako, vjerujem da bi se odazvali na svaki poziv policije ili Državnog odvjetništva’ rekao je Jurčić i dodao kako svi odgovorni trebaju odgovarati za svoja djela, ali da ovakve scene štete uglede države.

Osvrnuo se i na jučerašnje prozivanje HANFA-e i HNB-a od ministra Gorana Marića rekavši da je središnja banka kada je primijetila veliku izloženost banaka prema Agrokoru, ograničila kreditiranje i tada se prešlo na faktoring.

‘Mislim da neke velike odgovornosti na kraju neće biti osim moralne i političke, možda će biti i smjena’ istaknuo je. Smatra da veliki problem leži u nedovoljnoj izgrađenosti sustava i regulacijama.

‘Da je Agrokor poštovao ugovore o transakcijama i rokove plaćanja koje je država trebala nadzirati do ovoga ne bi došlo’, zaključio je.

Facebook Komentari