Baker Tilly je 20-25 godina revidirao Agrokor, EU sada traži rotaciju svakih sedam godina

Točno tjedan dana nakon što je objavljeno da je revizija PWC-a u Agrokoru otkrila lažiranje financijskih izvješća u iznosu od osam milijardi i 200 milijuna kuna, počela je akcija Agrokor. No, revizije su se u Agrokoru obavljale i ranije, pa se tako među popisom onih za koje je izdan uhidbeni nalog našla i revizorska tvrtka Baker Tilly Hrvatska koje je ranije revidirala financijska izvješća Agrokora. Uhićeno je dvoje analitičara te tvrtke, među njima i direktor Olivio Discordia.

Više o tome u Studiju 4 govorio je ovlašteni revizor Ivica Smiljan. Komentirao je činjenicu da je među privedenima i dvoje iz revizorske kuće Baker Tilly koja je posljednjih godina nekoliko puta radila reviziju Agrokora. “To je za revizorsku struku tužna činjenica. To je prvi puta u Hrvatskoj da se i to dogodilo – da su revizori uhićeni zbog krivog prikazivanja financijskih izvještaja”, kazao je.

Na pitanje kako je moguće da dođe do toga rekao je: “Dogodilo se to da kontrola koja je kod Baker Tillyja bila dva puta nije utvrdila nikakve nepravilnosti. Tako da se opravdano postavlja pitanje kako je to moguće kada su ovako velike prepravke u financijskim izvještajima učinjene”.

Komentirao je i mogućnost da je Ivica Todorić tražio od Baker Tillyja da lažira financijska izvješća te kazao “ako je do toga došlo, onda sigurno on sam u tome nije bio, nego su tu vjerojatno bili i neki drugi ljudi”. “Jučer sam čuo da je Baker Tilly već prije upozoravao na to da postoje određene nepravilnosti, ali na kraju je odlučeno ipak da se to propusti i dato je pozitivno mišljenje,” dodao je.

“Mislim da je vrlo važno da se osigura rotacija revizorskih društava. Baker Tilly je vodio reviziju svih društava u Agrokoru praktički od početka, 20 do 25 godina. Europska unija sada traži rotaciju svakih sedam godina”, rekao je.

Na pitanje koliko je Baker Tilly zarađivao od revizije Agrokorovih izvješća kazao je kako ne zna točno, no da je dobit te kuće bila više od 10 milijuna kuna zadnjih godina.

Facebook Komentari