Plenković o uhićenjima oko Agrokora, ali i tome je li došlo vrijeme da se Zdravko Marić povuče

Rano jutros krenula je Akcija Agrokor. DORH već mjesecima provodi izvide, a jutros nešto prije šest sati – policija je stigla u rezidenciju Todorićevih Kumerove dvore. Na ‘meti’ istrage je 15 ljudi. Zasad je uhićeno šestero Todorićevih bliskih suradnika i suradnica.

Nakon skupa Europske pučke stranke, kojoj je prisustvovao u Zagrebu, najnoviji razvoj događanja komentirao je i premijer Andrej Plenković:

Mogu samo ponoviti da smo dobili izbore na politici koja je u sebi sadržavala ne samo političku stabilnost, gospodarski razvoj, pravnu sigurnost i društvenu solidarnost nego i na želji da vratimo povjerenje u institucije i povjerenje u političke stranke. Kada sam u kampanji u ljeto 2016. govorio da idemo u jedan transformativni proces tada nisam ni sanjao da ću imati ovakav slučaj koji će nam poslužiti da taj transformativni proces bude važan za sigurnost i gospodarstvo zemlje i transformativni učinak za način poslovanja u Hrvatskoj.

Želim ukazati što je radila Vlada u proteklih deset mjeseci. Vlada je reagirala jedino moguće – a to je da se ponašala odgovorno i u svojoj komunikaciji i porukama niti jednim potezom nije pridonijela rušenju rejtinga kompanije niti destabilizaciji Hrvatske na financijskim tržištima. Sve što smo radili, radili smo odgovorno i svjesno.

Imali smo četiri scenarija.

Prvi – da ne napravimo ništa, da kažemo da postoji zakonodavstvo koje regulira stečaj jer je tu riječ o privatnoj kompaniji, Hrvatska funkcionira na načelima slobodnog tržišta. I sami znate koliko bi se radnih mjesta izgubilo, kakav bi negativan efekt imalo hrvatsko gospodarstvo.

Druga – nacionalizacija – ona bi pretpostavljala ono što mi ne želimo, a to je da obveze privatne kompanije dođu na teret poreznih obveznika.

Treća varijanta bila je dati novac kompaniji čime bi se u kratkom roku možda nešto eventualno saniralo, ali u srednjem bi došli ponovo u istu situaciju.

Na temelju komparativne analize, jedina realna opcija bilo je donošenje posebnog zakona o trgovačkim društvima od sistemskog značaja koji je po mom uvjerenju osigurao radna mjesta, isplate dobavljačima, malim poljoprivrednicima osigurao funkcioniranje najvećeg maloprodajnog lanca, uspješnu turističku sezonu, osigurao vrijeme za temeljitu reviziju stanja u kompaniji, dao vrijeme za restrukturiranje i u konačnici niti jedna od tih točaka nije utjecala na teret bilo koga od hrvatskih građana ili poreznih obveznika. Sve to je napravila Vlada svojim potezima, zaključio je Plenković.

Naglasio je kako je izbjegnut veliki gospodarski tsunami i to je ono što je ključno. Dodao je da njegova Vlada, za razliku od drugih aktera, ovom problemu nije pristupila populistički, nismo podlegli zovu kombiniranja političkih poteza i predizborne atmosfere lokalnih izbora. Sve što će se dalje događati bit će usmjereno na kreiranje stanja u kojem će doći do restrukturiranja, nagodbe i zadržavanja radnih mjesta i nastavka rada kompanije.

Na to smo fokusirani i to je cilj Vlade. Upitan o istražnom povjerenstvu rekao je kako je tu zakon jasan. Prema odredbama zakona o istražnim povjerenstvima malo je prostora za različte interpretacije – sukladno članku 4 kad se pokrene kazneni postupak u određenom slučaju, istražno povjerenstvo odmah prestaje s radom.

To je zakon iz 1996. godine. Ne vidim kako bi netko drugi mogao to drugačije interpretirati. Nama je u interesu da se cijela ova priča razmrsi do najsitnijih detalja, to je higijenski za hrvatsko društvo i meni je svejedno da li ćemo tu raspravu voditi u okviru istražnog povjerenstva, pred nekim saborskim odborom ili nekim drugim tijelom. Nije važno, važno je da temeljito raspravimo i uzroke i posljedice i kako dalje. Za HDZ je važno poštivanje načela zakonitosti kao i kompletno rasvjetljavanje svih aspekata ove situacije, piše HRT.

Sve što će se događati u daljnjim mjesecima, bit će usmjereno na kreiranje stanja za restrukturiranje i nastavak rada kompanije, na to smo fokusirani, istaknuo je Plenković i kazao da im je u cilju načelo poštivanja zakonitosti i da se sve razmrsi do kraja – što je ocijenio higijenskim do kraja.

Nema nikakvog politčkog progona, naglasio je također, ne postoji nikakav nalog Vlade ili koga iz HDZ-a bilo kome što kako i kada da radi, u potpunosti to otklanjam, posebno je istaknuo Plenković, a na pitanje je li došlo vrijeme da se povuče ministar financija Zdravko Marić odgovorio je: “Ne, prenosi N1.

Facebook Komentari