Zemlja u kojoj radi puno Hrvata se priprema za najgoru oluju od 1961. – Uragan Ofelija

Irska se priprema za najgoru oluju od 1961. Uragan Ofelija, koja se trenutačno nalazi u blizini Portugala, 2.500 kilometara od Irske, tu bi državu trebala pogoditi u ponedjeljak.

Uragan Ofelija trebala bi, prije nego što pogodi Irsku, izgubiti status uragana. Međutim, još uvijek se očekuje da će biti moćna oluja a neka će područja biti pogođena vjetrovima brzine 130 km/h, izvještava Independent.

Irska meterološka služba objavila je “crveno upozorenje”, što je upozorenje najviše razine kada su u pitanju nadolazeće oluje. Postoji mogućnost da će obalna područja zbog visokih valova biti poplavljena.

Ova tropska oluja trenutačno putuje Atlantikom i još je uvijek uragan prve kategorije s vjetrovima brzine do 160 km/h.

Repriza oluje koja je ubila 18 osoba?

Glasnogovornik Met Éireanna, irske meterološke službe, rekao je da bi Ofelija mogla uzrokovati jednaku štetu kao i Debbie, oluja zbog koje je 1961. poginulo 16 osoba u Irskoj Republici i dvije osobe u Sjevernoj Irskoj.

“Posljednje faze uragana često utječu na Britaniju i Irsku, ali obično izgube svoju snagu prije nego dođu do nas”, rekao je glasnogovornik. “Ovo je bila aktivna sezona uragana, ali uragani Maria i Jose prošli su pored nas bez štete, kao što je i obično slučaj.”

“Ofelija je neobičan uragan jer uragani obično dolaze iz Amerika ili s Kariba, a Ofelija dolazi s jugozapada. Vrijedi spomenuti da je i Debbie također došla iz neuobičajenog smjera”, dodao je glasnogovornik. Debbie je izazvala štetu od oko 37 milijuna funti.

Ova sezona uragana je donijela 15 oluja s imenom, najviše od 19. stoljeća, koje su uzrokovale štetu od 200 milijardi funti, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari