Po izlaznim anketama Kurz je relativni pobjednik na parlamentarnim izborima u Austriji

Prema izlaznim anketama najviše glasova na prijevremenim izborima u Austriji osvojila je Narodna stranka aktualnog šefa diplomacije Sebastiana Kurza. Za novu vladu partnere mora tražiti ili u krajnjoj desnici, ili u socijaldemokratima s kojima je prije nekoliko mjeseci raskinuo koaliciju.
ÖVP, odnosno Narodnjaci Sebastiana Kurza osvojili su 30,5 posto, odnosno 57 mandata, FPÖ, odnosno Slobodnjaci Heinza Christiana Strachea 26,2 posto, odnosno 51 mandat.

SPÖ, odnosno socijaldemokrati Christiana Kerna osvojili su 26,2 posto, odnosno 49 mandata, a NEOS, odnosno liberali 5,3 posto, odnosno devet mandata i naposljetku Zeleni, koji su osvojili 4,7 posto, odnosno također devet mandata, pokazuju prve izlazne ankete.

U Austriji su u nedjelju održani parlamentarni izbori na kojima se nova mlada konzervativna zvijezda nada pobijediti radikalnu desnicu oštrom politikom prema izbjeglicama i obećanjima da će spriječiti ponavljanje europske izbjegličke krize.
Zemlja se nalazi pred političkim zaokretom udesno i okončanjem dugogodišnje vladavine velike koalicije socijaldemokrata i konzervativaca.

Ankete uoči izbora za Nacionalno vijeće (Nationalrat) pokazale su da je Austrijska narodna stranka (ÖVP), na čelu s ministrom vanjskih poslova Sebastianom Kurzom (31), vodila u svim ispitivanjima javnog mnijenja s oko 33 posto. Za drugo mjesto su se borile Socijaldemokratska stranka Austrije (SPÖ) i desničarska Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) koje su, ovisno o ispitivanju, mogle računati s potporom između 23 i 27 posto birača.

Za ulazak u parlament i prelazak izbornog praga borile su se i stranke Zeleni, Neos (Liberali) i Lista Petera Pilza, bivšeg čelnika stranke Zeleni.

Posljednja faza predizborne kampanje ostala je u sjeni skandala oko lažnih Facebook stranica na kojima se pokušalo ocrniti kandidata narodnjaka Sebastiana Kurza. Posljednja sučeljavanja socijaldemokratskog i narodnjačkog kandidata Christiana Kerna i Kurza obilježila su međusobne optužbe za vođenje prljave predizborne kampanje.
Nesuglasice između vladajućih socijaldemokrata i narodnjaka su se intenzivirale nakon dolaska Kerna na čelo socijaldemokrata. Otada između dvije koalicijske stranke vlada, kako je početkom godine zaključila socijaldemokratska državna tajnica Muna Duzdar, “vječita predizborna borba” na štetu “konstruktivnog rada vlade”.
Sebastianu Kurzu uspjelo je na proljeće izlaskom iz velike koalicije izboriti nove izbore i obnoviti stranku kreirajući predizbornu kampanju koja je bila izrazito personalizirana te time uspijevajući stranci dati novi, pomlađeni imidž.
Početkom godine njegov ÖVP se u ispitivanjima javnog mnijenja nalazio daleko iza socijaldemokrata i slobodnjaka. Austrijski politolozi, kada je u pitanju “fenomen Kurz” govore i o “austrijskom paradoksu” jer se Sebastian Kurz, iako već godinama u polici i dio je vladajuće garniture, biračima uspio nametnuti kao potpuno novo lice.
Sebastian Kurz je dobar dio svoje predizborne kampanje posvetio pitanju izbjeglica i stranaca u cjelini, posebice govoreći o smanjenju socijalnih povlastica za strance, čime je FPÖ-u oduzeo jednu od važnijih političkih tema.

Kurz se u predizbornoj kampanji posebice okomio na dječji doplatak za građane Europske unije koji rade u Austriji, a djeca im žive u zemljama porijekla, piše N1.

Facebook Komentari