Kakva provokacija lokalnih Srba, na tužan dan pogibije Blage Zadre NK Sinđelić iz Trpinje igra s FK Crvenom Zvezdom

Jedan od najtužnijih dana u obrani Vukovara bio je 16. listopada 1991. godine. Toga je dana život izgubio legendarni zapovjednik obrane Borova Naselja Blago Zadro.

Sutra se obilježava 26. obljetnica njegove herojske smrti, a istovremeno će se u malom mjestu pored Vukovara, Trpinji, održati utakmica između veterana NK Sinđelića iz Trpinje i FK Crvene Zvezde iz Beograda u povodu 90. rođendana trpinjskog kluba.

Klub iz slavonskog mjestašca ime nosi po srpskom junaku iz Prvog srpskog ustanka Stevanu Sinđeliću koji se istaknuo borbama protiv Osmanlija.

Blago Zadro heroj je Domovinskog rata, a spomenik ovog junaka nalazi se na Trpinjskoj cesti koja vodi iz Vukovara prema spomenutom selu. Trpinjska cesta se također naziva i grobljem tenkova jer su upravo na njoj vukovarski branitelji uništili i onesposobili velik broj neprijateljskih oklopnih vozila.

Trpinja je općina s većinskim srpskim stanovništvom, od 5.572 stanovnika samo ih se 409 deklarira kao Hrvati, a sličan omjer bio je i prije Domovinskog rata, a u samom naselju Srbaq je preko 95%.

Za vrijeme agresije na Hrvatsku, stanovnici Trpinje bili su aktivni u paravojnim postrojbama koje su napadale Vukovar i okolicu, a vjerojatno najistaknutiji Trpinjac bio je Slavko Dokmanović, ratni gradonačelnik Vukovara i optuženik za ratne zločine nad nesrpskim stanovništvom. Mjesec dana prije izricanja presude, u lipnju 1998., Dokmanović je počinio samoubojstvo vješanjem u ćeliji pa ga ruke pravde zapravo nikada nije ni stigla.

Uz dužno poštovanje prema tradiciji NK Sinđelić iz Trpinje, organiziranje utakmice s FK Crvenom Zvezdom na obljetnicu smrti Blage Zadre ne može se protumačiti drugačije nego provokacijom, prenosi Slobodna Dalmacija.

Navijači Crvene Zvezde poznati su kao podupiratelji četničkog pokreta, a spomenimo i da su prošle sezone na utakmicama košarkaške i nogometne momčadi imali transparente s tenkovima i natpisima Vukovar na ćirilici.

Nadajmo se da će nadležni reagirati i spriječiti eventualne incidente do kojih može doći zbog provokacija srpske nacionalne manjine.

Facebook Komentari