Janković: Nitko Todoriću dekretom ne može uzeti Agrokor. On može završiti na sudu, ali na kraju, imovina je njegova

“Mora se razumjeti da nitko Todoriću dekretom ne može uzeti Agrokor. On može završiti na sudu, ali na kraju, imovina je njegova. Za deset, dvadeset godina, dobit će dio toga natrag”, kaže Janković.

Ljubljanski gradonačelnik i bivši šef Mercatora, Zoran Janković, u intervjuu za Jutarnji list analizirao je krizu u Agrokoru te je preporučio da se koncern dokapitalizira.

Ocjenjuje da je Agrokor sistemski dobro postavljen, ima proizvodnju hrane i vode, dva elementa budućnosti te trgovinu. Ako Agrokor ode u stečaj, što je prema njemu jedno od dva moguća raspleta krize, onda u stečaj ide i sve povezane tvrtke, pa i Mercator.

“Ako Agrokor ide u stečaj, u stečaj idu sve tvrtke. Ne može “mama” biti u stečaju, a ostale tvrtke ne. Tu je samo pitanje stečajnog upravitelja, koji mora biti toliko pametan da, ako ne može prodati cijeli Agrokor za 1 euro nekome, onda barem proda tvrtke kćerke. Još uvijek postoji rješenje koje predlažem, a to je da svi oni koji potražuju svoja sredstva od Agrokora, a posebno banke, pretvore 50% svojih potraživanja u kapital (debt to equity). Za ostalih 50% duga moraju sniziti kamatu s oko 10% na dva do tri posto. Dobavljači ne bi trebali otpisivati potraživanja, što, primjerice, Munjiza predlaže, već ono što misle otpisati, neka pretvore u kapital. Bilo bi šteta da Agrokor propadne. Mora se razumjeti da nitko Todoriću dekretom ne može uzeti Agrokor. On može završiti na sudu, ali na kraju, imovina je njegova. Za deset, dvadeset godina, dobit će dio toga natrag. No ako se ide na dokapitalizaciju, onda se njegov vlasnički udio smanjuje na jedan, dva posto. To je ono rješenje koje je potrebno”, kaže Janković za Jutarnji list.

Bez obzira na rupu u bilanci, Janković vjeruje da Agrokor može i dalje raditi sa svojih sedam milijardi prihoda.

Privremenom upravitelju Agrokora Anti Ramljaku zamjera što nema viziju ni plan za budućnost koncerna.

Smatra da lex Agrokor ne može opstati na nijednom sudu u Europi: “Ne vjerujem da lex Agrokor može biti zakon koji će opstati na bilo kojem sudu u Europi. To jednostavno ne ide. Ako napravimo usporedbu, to bi bilo kao da je Grčka prije šest, sedam godina rekla – “stare dugove ne priznajemo, ‘ajmo ih zaboraviti pa raditi sve ispočetka”. Nisam pravnik, ali prema duhu lex Agrokor, to znači da bilo koja država može ući u kompaniju i reći da više nisi dužan.”

Janković se ne slaže s Ramljakom da je kupnja Mercatora za Todorića značila “posljednji čavao u lijes”, već visoke kamate na kredite: “Mislim obrnuto. Ramljak gleda kroz bilance, i možda ne razumije trgovinu. Mislim da je kupnja Mercatora Agrokoru omogućila da preživi dodatnu godinu. Sjetite se tog preuzimanja, euforije, pobjede, fešte. Ne samo obitelji Todorić, već i dobavljača. Što je drugo trgovina, nego želja i strast. Agrokor je tu dobio na tempu i na mogućnosti novih razgovora s bankama. On je tada postao najveća tvrtka u ovom dijelu Europe, sa sedam milijardi eura prihoda. Ključni problem Agrokora bila je visoka kamata na kredite.”

Share This Article