Mijenja li Vlada stav o pobačaju, prema zabrani?

Sumnje je otvorio ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je na pitanje kakav će zakon o pobačaju Vlada napisati odgovorio – to je otvoreno pitanje, a život počinje začećem.

Istodobno, poručuje da mu smeta uporaba rodne ideologije u Istanbulskoj konvenciji kojoj je cilj zaštita žena od nasilja. S tim se slažu i biskupi, ali i udruga Vigilare.

Više od 168.000 potpisa za zaštitu nerođene djece udruge Vigilare i ProLife predali su Hrvatskom saboru, a Sabor zahtjev proslijedio ministru zdravstva.
“Svakoga pojedinca treba respektirati, a poglavito potpise 160.000. Život počinje začećem i život treba zaštititi, ali kako – to je otvoreno pitanje”, kazao je Kujundžić.

Premijer Andrej Plenković dosad je govorio da se u zabranu pobačaja neće ići. No nakon Kujundžićeva odgovora pitanje je mijenja li se stav Vlade. Ustavni je sud odbio zabraniti pobačaj, ali je Vladi dao rok od dvije godine da napiše novi zakon.

“Vigilare će imati svoj prijedlog novog zakona i možemo jamčiti da će on ići i na ruku nerođenog djeteta i na ruku majke”, poručio je Ivan Mihanović iz zaklade Vigilare.
Što je točno prijedlog Vigilarea, ne otkrivaju.

Za šefa SDP-a Davora Bernardića zabrana bi bila povratak u Srednji vijek i inkviziciju: “Pravo žene na izbor, pravo slobode pojedinca, to su temeljna ljudska prava koja baštinimo u hrvatskom Ustavu”.

Aktivnu promidžbu pobačaja kao društveno poželjnog čina u udruzi Vigilare vide u Istanbulskoj konvenciji, dokumentu Vijeća Europe kojem je cilj zaštita žena od nasilja. Sporna im je i uporaba termina rod u konvenciji, jer može dovesti do toga da, kako to vidi MIhanović, “imate roditelj 1, roditelj 2 umjesto majka i otac”.
“Otvara vrata brojnim seksualnim predatorima i nastranostima i perverznjacima koji najviše pogađaju djecu”, tvrdi MIhanović.
Milanovićeva Vlada konvenciju je prihvatila 2013. godine, a Plenkovićeva obećala ratificirati ove godine u saboru. Plenkovićev ministar zdravstva također smatra da promovira rodnu ideologiju: “Ne znam da bih ja sad naveo da je to članak 13. ili 59. U svakom slučaju, koliko sam vidio se promovira”.

Istanbulska konvencija u čitavom dokumentu uistinu koristi termin rod, ali tako da govori o nasilju nad ženskim rodom: “Termin ‘rod’ prema ovoj definiciji nije zamišljen kao zamjena za termine ‘žena’ i ‘muškarac’ (…) Rodno utemeljeno nasilje odnosi se na svaku štetu počinjenu protiv žene, a koja je i uzrok i rezultat nejednakih odnosa moći na temelju razlika između žena i muškaraca”.
Ne postoji rodna ideologija već samo rodna terminologija, objašnjava aktivistkinja za ženska prava Rada Borić iz Nove ljevice: “Oni govore o rodnoj ideologiji. Oni su tu rodnu ideologiju izmislili i stavili tog slona u prostor”.

U SDP-u smatraju da nema mjesta čekanju s ratifikacijom. “Pa do kraja godine? Pa mi smo poslali to na ratifikaciju prije pola godine. Pozivam Plenkovića da ne petlja i ne mulja. U srijedu neka to stave na raspravu u Saboru, a u petak ‘ajmo to izglasati”, tvrdi Bernardić.
Da ne podupiru Istanbulsku konvenciju, priopćila je i Hrvatska biskupska konferencija (HBK), piše N1.

Facebook Komentari