Život s Vlastom: Roditelji Nore Šitum prošli su najgoru noćnu moru svakog roditelja. No, tu nije kraj…

Piše: Vlasta Janton

Svi se sjećamo male Nore, malog hrabrog borca koja je ujedinila cijelu Hrvatsku. Svi se predobro sjećamo muke koju su prolazili njezini roditelji gubeći najveću životnu borbu, borbu koje se ježi svaki roditelj. Borbe za zdravlje svog djeteta.

Točno se sjećam trenutka, bila je to večer, perem suđe, a u daljini vijest na Dnevniku – Srce malog lava prestalo je kucati. Noge su mi se odsjekle, protrnula sam sva. Mali lavić je izgubio bitku. Cijela Hrvatska je bila u šoku, svi su molili za njezino ozdravljenje, nadali se najboljem, vjerovali kako će se iz Amerike vratiti izliječena. Sigurna sam da u tom trenu nije bilo osobe koja nije plakala, bila potresena tom strašnom vijesti. Njezinim roditeljima srušio se svijet.

U nekoliko dana udružili su cijelu Hrvatsku, skupljao se novac, svi smo zvali po nekoliko puta, jer je to najmanje što smo mogli dati, najmanje što smo mogli učiniti kako bi se djetetu pomoglo. Udruga Hrabro srce skupila je 4 milijuna kuna, 4 milijuna kuna sjelo je na njihov račun. To su ogromni novci, novci koji maloj Nori nažalost nisu mogli pomoći, njezino izmučeno tijelo više se nije moglo boriti. Ali zato su njezini roditelji odlučili nesebično pomoći drugoj djeci, dati novac potrebitima, onima koji prolaze ono što je i njihova mezimica.

No, novac nisu nikada vidjeli, niti su ga mogli dati onima kojima je najpotrebniji. Sud je odlučio drugačije. Sredstva se nisu mogla zamrznuti, već su se i dalje trošila na plaće Udruge, božićnice i regrese, te privatne račune. Udruga je ta kojoj je dano da odlučuje što će i kamo davati taj novac, novac koji smo svi nesebično donirali, novac koji se skupljao za bolesno dijete, troši se na sve samo ne na put prema nečijem zdravlju.

Roditelji malog lava, našli su u sebi ogromnu snagu, digli se sa dna, i stvorili jedan prekrasan novi život. Dobili su dijete, malu zraku sunca koja im u najtežim danima daje snage za novi dan, za osmijeh na lice.

Ali nikako da bude kraj njihovoj noćnoj mori, patnji, nikako da sve to stane. Novi udarac cijeloj obitelj opet zadaje Udruga Hrabro srce, pokrećući nad njima ovrhu potražujući 200.000 kuna sudskih troškova zbog spora kojeg su obitelj Šitum izgubili. I dok majka želi podići novac na bankomatu nikako ne shvaća zašto joj bankomat isti ne isplaćuje, već joj uzme i karticu. Nakon pregleda bankovnog poslovanja shvaća da su ovršeni od strane Udruge Hrabro srce.

Njihov svijet ponovno se ruši. Ostavljeni su bez sredstava za život. Podstanari, s malim djetetom, bez novaca, bez ičega. Kuda vodi ovaj svijet? Zar nisu dovoljno propatili, namučili se, zar nisu dovoljno izgubili? Ono najvrednije više im nitko ne može vratiti. Ali, zar nema kraja njihovoj muci?

Svatko od nas želi pomoći bolesnom, potrebitom, svatko od nas želi dati koliko može, pružiti od sebe, biti čovjek, i onda, ovakve situacije ti pokažu da li uopće možeš danas vjerovati ikakvim Udrugama, Zakladama, bilo kome tko sakuplja novac za liječenje i pitaš se gdje će taj novac uopće završiti. Da li u rukama onome kome je namijenjen ili ipak nekome tko će time podmiriti svoj privatan račun na ljetovanju.

Roditelji male Nore dovoljno su propatili. I previše. Njihovoj noćnoj mori treba doći kraj.

Facebook Komentari