Ukrajinska tajna služba objavila da 300 Srba plaćenika ratuje na ruskoj strani, bilo je i novinara…traže procesuiranje u Srbiji

Sukob, koji se od proljeća 2014. u istočnim područjima Ukrajine vodi između ukrajinskih vojnih i paravojnih formacija na jednoj te proruskih separatističkih paravojnih formacija samoproglašene Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike na drugoj strani, od samog početka intenzivnih borbi postao je meka za plaćenike i razne avanturiste koji su dragovoljno otišli ratovati za jednu ili drugu stranu.

Kada se govori o plaćenicima na stranim ratištima, prva asocijacija su dragovoljci koji ratuju na području Iraka i Sirije na ratištima tzv. Islamske države. Nakon mirovnih sporazuma i smirivanja najintenzivnijih ratnih žarišta na istoku Ukrajine, fokus interesa javnosti za to europsko ratište je jenjavao.

Postrojba “Vagner”

Međutim, jučer je Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) objavila prve podatke o “srpskim dragovoljcima” u “Vagneru”, proruskoj plaćeničkoj vojsci koja ratuje u Donbasu, ekskluzivno doznaje Blic iz Veleposlanstva Ukrajine u Srbiji.

Objavljene su informacije o šestorici Srba, a kako je priopćeno, to je samo početak. To su Aleksandar Milovanović (25), rodom iz Valjeva, Dragan Mirković (49) iz Šapca, Duško Lukić (38) iz Tuzle (BiH), Zoran Pavić (26) iz Valjeva, Neđo Stojanović (44) iz Doboja (BiH) i Davor Savić (37) iz Banovića (BiH).

Ukrajinski veleposlanik u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič rekao je kako u Donbasu trenutačno, prema informacijama SBU-a, ratuje oko 300 Srba.

– Meni osobno, kao veleposlaniku, jako je žao što tako veliki broj Srba ratuje protiv Ukrajinaca koji njima nikad nisu ništa loše učinili. Ipak, ne vjerujem da čak i taj broj predstavlja čitav srpski narod – izjavio je jučer veleposlanik.

Vasilij Hritsak, šef SBU-a, rekao je kako je služba svjesna velikog broj stranih plaćenika umiješanih u ratne zločine koje vrši proruska postrojba “Vagner”. SBU, na čijoj su web-stranici objavljeni potpuni podaci o plaćenicima, nada se kako će objavljene fotografije i informacije pomoći da budu privedeni i sudski procesuirani.

I Radomir Počuča, koji je ranije radio kao novinar i voditelj televizije Pink, sudjelovao je u sukobima u Ukrajini kao borac na proruskoj strani. Mediji su pisali i da je po okončanju borbi boravio u Moskvi.

Nagodio se s tužiteljstvom da prizna krivnju zbog sudjelovanja u sukobu u Ukrajini i za to priznanje dobio je kaznu od godinu i pol dana zatvora, uvjetno na četiri godine.

Prema riječima veleposlanika Aleksandroviča, koji se jučer poprilično žestokim tonom obratio srpskim medijima i vlastima, u pitanju je tek početak, odnosno navodi da će Ukrajina nastaviti objavljivati podatke srpskih plaćenika kojih, prema njihovim procjenama, u Donbasu ratuje oko 300. Među objavljenih šest “srpskih plaćenika”, čak trojica su državljani BiH – riječ je o jednom plaćeniku iz RS-a i dvojici s prebivalištem u FBiH.

Dosad su ukupno 22 osobe koje su ratovale u sastavu Islamske države u Iraku i Siriji pravomoćno osuđene na zatvorske kazne u trajanju od jedne do tri godine. Do sada nije bilo ni jedne presude za sudjelovanje državljana BiH u sukobima na istoku Ukrajine iako se pouzdano znalo kako pojedini bh. državljani zasigurno sudjeluju i na tom ratištu. Jesu li ukrajinske vlasti kontaktirale bh. sigurnosne agencije s time u vezi, nije poznato jer relevantne državne službe nisu odgovorile na upite. Činjenica je da je Srbija o ovim imenima obaviještena mnogo prije ove objave.

Facebook Komentari