Predsjednik EU Komisije Jean Claude Juncker ne želi neovisnu Kataloniju!

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker izjavio je danas kako ne želi da španjolska pokrajina Katalonija postane neovisna jer bi to ohrabrilo druge regije da naprave isto nakon čega bi upravljanje EU-om postalo previše složeno.

“Ako dopustimo Kataloniji, a to nije naša stvar, da se odvoji, drugi će učiniti isto. Ja to ne želim”, rekao je Jean Claude Juncker u svom govoru na Sveučilištu u Velikom Vojvodstvu Luksemburg, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Našavši se u položaju između dvije vatre, katalonski predsjednik Carles Puigdemont i Casamajó potpisao je deklaraciju o nezavisnosti koju je smjesta odgodio zbog hipotetičnog dijaloga s Madridom, unoseći konfuziju oko nastavka događanja

On je kazao da je “vrlo zabrinut” zbog separatističkih tendencija u Europi i ohrabrio je španjolskog premijera Mariana Rajoya Breya da se pobrine za to da situacija bude stavljena pod kontrolu.

Komentirajući katalonske pozive na posredovanje EU-a, rekao je da Komisija ne može posredovati ako to od nje zatraži samo jedna strana.

Španjolski premijer Mariano Rajoy Brey već je napravio prvi korak prema aktiviranju članka 155 Ustava Kraljevine Španjolske koji će mu omogućiti da suspendira katalonsku političku autonomiju i preuzme regiju Kataloniju

Našavši se u položaju između dvije vatre, katalonski predsjednik Carles Puigdemont i Casamajó potpisao je deklaraciju o nezavisnosti koju je smjesta odgodio zbog hipotetičnog dijaloga s Madridom, unoseći konfuziju oko nastavka događanja.

Španjolski premijer Mariano Rajoy Brey već je napravio prvi korak prema aktiviranju članka 155 Ustava Kraljevine Španjolske koji će mu omogućiti da suspendira katalonsku političku autonomiju i preuzme regiju Kataloniju.

Europska unija službeno je priopćila kako ima povjerenje u premijera Kraljevine Španjolske, Mariana Rajoya Breya da će riješiti to unutarnje pitanje. (Theo Ljubić, Reuters)

Share This Article