Juncker: S brexitom i engleski jezik odlazi iz EU, pa će govoriti francuski

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker kazao je kako se samo šalio kad je rekao da engleski jezik izlazi iz Europe zbog Brexita. Upitan danas hoće li francuski doista biti budući jezik Europe, Juncker je odgovorio na engleskom: “Uvijek je opasno šaliti se o tome”.

“Održao sam govor u Firenzi u svibnju i rekao sam da s obzirom na to da engleski polako nestaje iz Europe govorit ću francuski. Francuzi su bili sretni. Britanci su zbog toga napravili pravu buru s druge strane kanala”, rekao je Juncker studentima u svome rodnom Luxemburgu. Juncker s Velikom Britanijom ima promjenjiv odnos ‘ljubav-mržnja’ od kad je preuzeo vodstvo izvršnog tijela EU-a prije gotovo tri godine suočen s primjedbama premijera Davida Camerona.

Brexit je postavio neka pitanja o budućem statusu engleskoga unutar bloka, nakon što ga Velika Britanija napusti neće biti službeni jezik bilo koje države članice za svrhe EU-a. EU priznaje 24 službena jezika i tri – engleski, francuski i njemački – su radni jezici. Juncker, podrijetlom iz Luxembourga, u Francuskoj je rekao: “Mislim da lingvistički režim EU-a daje jednakost različitim jezicima, osim luksemburškoga”, javlja HRT.

Facebook Komentari