Horvatinčić je oslobođen optužbe

Danas u podne je na općinskom sudu u Šibeniku izrečena presuda u ponovljenom suđenju Tomislavu Horvatinčiću, kontroverznom poduzetniku koji je optužen da je u kolovozu 2011. godine skrivio pomorsku nesreću u kojoj su život izgubili supružnici Francisco i Marinella Salpietro.

Horvatinčić je oslobođen optužbe, javlja N1.

Pravorijek čita Maja Šupe, predsjednica istog sudskog vijeća koje je Horvatinčića u studenom 2015. godine proglasilo krivim i osudilo ga na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine.

‘Imajući u vidu iskaz Horvatinčića, svjedoka i vještačenja, kako pomorskih, tako i medicinskih vještaka – nije na siguran i nedvojben način utvrđeno da je Horvatinčić napravio ono što mu se stavlja na teret i oslobođen je’, kazala je sutkinja Maja Šupe.

‘Optužba nije dokazala da je djelo počinjeno niti iz neizravne namjere, kako je tvrdilo tužiteljstvo, niti je djelo počinjeno iz nehaja’.

Sud je povjerovao Horvatinčiću za tzv. sinkopu, odnosno stanje bez svijesti, jer su to potvrdili i svjedoci i vještaci, javlja N1.

‘Nezadovoljna stranka ima pravo žalbe na ovu presudu’, kazala je Šupe.

U toj presudi, podsjetimo, na koju su se žalila optužba i obrana, istaknuto je da je Horvatinčić lakomisleno upravljao gliserom brzinom od 26,3 čvorova i presjekao put jedrilici na koju je naletio, slomio je, gliserom prešao preko nje pa je talijanski par bačen u more gdje su oboje zbog ozljeda i preminuli.

Zbog bitne povrede odredaba zakonskog postupka, drugostupanjski je sud ukinuo tu presudu i vratio predmet u Šibenik, uz prijedlog da se na ponovljenom suđenju produbi i provjeri Horvatinčićeva sposobnost rasuđivanja u trenutku sudara što je kao tema i obilježilo ponovljeni kazneni postupak u šibenskoj sudnici.

Obitelj stradalih nije došla na izricanje presude. No njihov sin Federico HRT-u je poslao pismo. Evo što među ostalim piše:

S obzirom na posljednje Horvatinčićeve izjave i s obzirom na moje mišljenje o tom dugom i mučnom suđenju (prošlo je već šest godina od smrti mojih voljenih roditelja):

Gospodin Horvatinčić očito je svima ponovio da je spreman meni i mojoj sestri ponuditi financijsku naknadu. Što se toga tiče, mogu službeno izjaviti da nije nikad (NIKAD!) konkretno ponudio nikakav novčani iznos. Stoga pred sudom i pred svima mogu sa sigurnošću reći da je on lažljivac. To zvuči uvredljivo i jasno pokazuje koliko se u njega ne može pouzdati.

Što se suđenja tiče, ta Horvatinčićeva nepouzdanost koju je pokazao i dok je govorio o dokazivim činjenicama (npr. činjenici da je napravio skicu nesreće odmah nakon što se dogodila, činjenici da je izjavio da su svi brodski sustavi bili u kvaru i da je pokušao upozoriti moje roditelje mašući rukama, činjenici da je na sudu rekao da od mene i moje sestre nikad nije tražio novac, a postoji službeni dokument koji dokazuje da je od nas tražio gotovo 240 tisuća eura) trebala bi svima biti dovoljna da zaključe da je pogrešku napravio on, da je on ubio naše roditelje, a nama nepovratno upropastio život i da to ne želi priznati pa samo laže u pokušaju da spasi sebe.

Nadam se da će pravda biti zadovoljena i da će taj smiješni izgovor o “sinkopi” napokon biti prihvaćen kao ono što zapravo jest: nikada dokazana činjenica iz usta nepouzdanog čovjeka. Horvatinčić se mora ponijeti ljudski i prihvatiti odgovornost za strašnu pogrešku koju je skrivio, kaže se među ostalim u pismu Federica Salpietra.

Facebook Komentari