Batarelo: Znanstveno je dokazano da žene koje jesu silovane imaju manji postotak pobačaja

Predstavnici građanske inicijative “ProLife.hr” i Zaklade Vigilare predali su Hrvatskom saboru 168.561 potpis građana koji su putem nacionalne peticije “Imam pravo živjeti” tijekom ožujka i travnja ove godine zatražili da najavljene izmjene tzv. Zakona o pobačaju idu u smjeru zaštite nerođenoga života i veće pomoći trudnicama.

Uoči predaje potpisa, predsjednik Zaklade Vigilare, Vice Batarelo, odgovarao je na pitanja novinara.

“Mi predajemo potpise i nakon toga ide u proceduru. Bit će javna debata i javni razgovor o pravima nerođene djece. Mi jesmo za potpunu zaštitu nerođene djece”, rekao je Batarelo.

“To je jedan festival demokracije, građani su potpisali, mi potpise predajemo Saboru, oni to uzimaju u proceduru i, prema našim saznanjima, ide prema Ministarstvu zdravstva, koje bi išlo u izradu zakona”, rekao je.

Istaknuo je da stav inicijative ProLife ide u smjeru toga da svatko treba dati svoje mišljenje. “Mi želimo i zaštitu i pomoć majkama i trudnicama koje žele roditi. Mi tražimo od Vlade da da financijsku pomoć”, rekao je Batarelo.

“Mi ne propagiramo ništa, nego tražimo potpunu zaštitu nerođenog života. Ovo nije političko pitanje”, rekao je Batarelo.

Novinari su ga pitali treba li silovanim ženama zabraniti mogućnost pobačaja. “To dijete se ima pravo roditi, svako dijete. Tko smo mi da odlučujemo koje bi se dijete trebalo roditi? Zašto bi to dijete bilo kažnjeno radi zločina koji se dogodio? Znanstveno je dokazano da žene koje jesu silovane imaju manji postotak pobačaja, to je znanstveno utemeljeno. Zašto bi to dijete trebalo ispaštati?”, odgovorio je Batarelo.

Predaji potpisa prethodilo je kratko okupljanje na Trgu sv. Marka gdje se okupljenima obratio predsjednik Zaklade Vigilare dr. sc. Vice Batarelo, predsjednica Hrvatskoga pokreta za život i obitelj Katarina Kovačević, predsjednica udruge Glas roditelja za djecu (GROZD) Kristina Pavlović, voditeljica Odjela za majčinstvo i obitelj u Zakladi Vigilare Ivana Foretić, psihijatar Herman Vukušić i studentski kapelan don Damir Stojić, SDB.

Batarelo je objasnio da su potpisi predani u 12 kolica, jer toliko djece svakoga dana u Hrvatskoj ne dobije priliku živjeti. “Gospodine Plenkoviću, zaštitite našu djecu od tuđih eksperimenata, ali usto pojačajte programe i financijska sredstava za suzbijanje nasilja nad ženama, djecom i muškarcima. Želimo da Hrvatska bude zemlja s nultom stopom tolerancije na nasilje, pa tako i prema nerođenoj djeci”, rekao je Batarelo.

“Ovo je odličan skup. Hvala svakom čovjeku koji je dao potpis za nerođeno dijete. Mi smo svi nerođena djeca. Ovdje smo da zaštitimo svaki život i svaku majku i svakog oca. Nismo protiv nikoga i znajte da ne dižemo galamu protiv, nego za svakoga čovjeka. Ljudi, promijenite svoja mišljenja. Ovim putem pozivam sve majke, sve žene, ukoliko imaju bilo kakav problem neka nam se obrate. Ima puno udruga koje rade za život”, rekla je Katarina Kovačević.

“Ovu Hrvatsku smo dobili sa svim svojim snagama, sa srcem i sa ljubavlju. Neka takva ljubav bude i onda za svako naše nerođeno dijete. Jučer sam vidjela jedan jako dobar motiv premijera Plenkovića i bila sam radosna. Prevrnuo se autobus pun male djece i on je odmah izrazio brigu za tu djecu i odmah je alarmirao i zvao za pomoć. Ja se nadam da će tako biti i za ovaj naš pokret, za naš novi zakon zbog kojega smo ovdje i koji Republika Hrvatska i mi svi zaslužujemo”, rekla je Kovačević.

Facebook Komentari