-2.1 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Hrvatski poslodavci na nogama jer bi zbog europske direktive morali pošteno platiti...

Hrvatski poslodavci na nogama jer bi zbog europske direktive morali pošteno platiti radnike

Građevinski sektor na nogama je, ali i ostali poslodavci.

Europska komisija uvrstila je na dnevni red parlamenta izmjene Direktive prema kojoj će tvrtke biti obavezne svoje radnike u inozemstvu plaćati u visini primanja koje vrijede u zemljama u koje su poslani. Tvrde, prihvati li se ta direktiva, možemo odmah svi u stečaj.
Hrvatske tvrtke koje posluju u, primjerice, Njemačkoj, radnika trebaju platiti koliko ga plaćaju i Nijemci.

Domaći poslodavci upozoravaju na drugu nejednakost. “Ujednačavanje plaće po sistemu ista plaća za isti rad je moguć, ali mora se razlikovati četiri eura u Bugarskoj u odnosu na 42 eura u Danskoj”, rekao je Igor Oppenheim iz tvrtke INGRA.

To znači da su troškovi rada unutar Unije značajno različiti, pa tako od 28 zemalja članica u Danskoj iznose najviše, a u Bugarskoj najmanje i to je ono što, tvrde poslodavci, oni ne mogu zadovoljiti. S druge strane, sindikati na razini Europske unije su jedinstveni – Europska konfederacija radničkoga udruženja podržava reviziju direktive.
Najviše upućenih radnika iz Hrvatske radi u sektoru građevine, brodogradnje i cestovnoga prometa. Prijetnje gubitka radnih mjesta nisu tek puki argument obrane, tvrde u HUP-u. “Vlada mora biti svjesna da je to gubitak radnih mjesta i odlazak iz Hrvatske. Mi imamo 80.000 radnika vani, upućenih 28.000. Ako donesu direktivu, oni idu na burzu. To šteti svima i definitivno će pasti konkurentnost”, rekla je Nataša Novaković iz HUP-a.

“Mi moramo biti konkurentni na nekim drugim temeljima, a ne na jeftinoj radnoj snazi”, poručuju sindikalisti.

Iz resornoga ministarstva vlada tišina, odnosno žongliranje između sindikalista i poslodavaca te čekanje pravoga trenutka za zauzimanje stava. “Ministarstvo prati tu direktivu. Sudjelujemo u radnoj skupini socijalnih pitanja te direktive. Ministarstvo rada u ovom momentu još analizira, a kada dođe do toga trenutka, izjasnit ćemo svoj stav”, rekla je pomoćnica ministra rada, Karolina Ivanković.

Zašto se onda želi provesti revizija direktive o upućenim radnicima kada ne zadovoljava nikog, nego samo fragmentarno rješava problem radnika i poslodavaca, pita se domaći poslodovac i zaključuje kako je to opasna igra moćnijih zemalja EU, odnosno – one koje su već sada u tzv. prvoj brzini. “Na prikriven način želi dovesti do zatvaranja tržišta velikih zemalja, a s druge strane vi nemate izbora, jer Hrvatske tvrtke nemaju velikih građevinskih radova kod nas”, rekao je Oppenheim.

Revizija ove direktive u Europskom parlamentu bila je najavljena za lipanj, ali je odgođena za kraj listopada, piše N1.

Najnovije

Još iz rubrike