Hrvatski poslodavci na nogama jer bi zbog europske direktive morali pošteno platiti radnike

Građevinski sektor na nogama je, ali i ostali poslodavci.

Europska komisija uvrstila je na dnevni red parlamenta izmjene Direktive prema kojoj će tvrtke biti obavezne svoje radnike u inozemstvu plaćati u visini primanja koje vrijede u zemljama u koje su poslani. Tvrde, prihvati li se ta direktiva, možemo odmah svi u stečaj.
Hrvatske tvrtke koje posluju u, primjerice, Njemačkoj, radnika trebaju platiti koliko ga plaćaju i Nijemci.

Domaći poslodavci upozoravaju na drugu nejednakost. “Ujednačavanje plaće po sistemu ista plaća za isti rad je moguć, ali mora se razlikovati četiri eura u Bugarskoj u odnosu na 42 eura u Danskoj”, rekao je Igor Oppenheim iz tvrtke INGRA.

To znači da su troškovi rada unutar Unije značajno različiti, pa tako od 28 zemalja članica u Danskoj iznose najviše, a u Bugarskoj najmanje i to je ono što, tvrde poslodavci, oni ne mogu zadovoljiti. S druge strane, sindikati na razini Europske unije su jedinstveni – Europska konfederacija radničkoga udruženja podržava reviziju direktive.
Najviše upućenih radnika iz Hrvatske radi u sektoru građevine, brodogradnje i cestovnoga prometa. Prijetnje gubitka radnih mjesta nisu tek puki argument obrane, tvrde u HUP-u. “Vlada mora biti svjesna da je to gubitak radnih mjesta i odlazak iz Hrvatske. Mi imamo 80.000 radnika vani, upućenih 28.000. Ako donesu direktivu, oni idu na burzu. To šteti svima i definitivno će pasti konkurentnost”, rekla je Nataša Novaković iz HUP-a.

“Mi moramo biti konkurentni na nekim drugim temeljima, a ne na jeftinoj radnoj snazi”, poručuju sindikalisti.

Iz resornoga ministarstva vlada tišina, odnosno žongliranje između sindikalista i poslodavaca te čekanje pravoga trenutka za zauzimanje stava. “Ministarstvo prati tu direktivu. Sudjelujemo u radnoj skupini socijalnih pitanja te direktive. Ministarstvo rada u ovom momentu još analizira, a kada dođe do toga trenutka, izjasnit ćemo svoj stav”, rekla je pomoćnica ministra rada, Karolina Ivanković.

Zašto se onda želi provesti revizija direktive o upućenim radnicima kada ne zadovoljava nikog, nego samo fragmentarno rješava problem radnika i poslodavaca, pita se domaći poslodovac i zaključuje kako je to opasna igra moćnijih zemalja EU, odnosno – one koje su već sada u tzv. prvoj brzini. “Na prikriven način želi dovesti do zatvaranja tržišta velikih zemalja, a s druge strane vi nemate izbora, jer Hrvatske tvrtke nemaju velikih građevinskih radova kod nas”, rekao je Oppenheim.

Revizija ove direktive u Europskom parlamentu bila je najavljena za lipanj, ali je odgođena za kraj listopada, piše N1.

Facebook Komentari