Španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso María Dastis Quecedo: Puigdemontov govor je prijevara

Proglašena i smjesta odgođena nezavisnost Katalonije “prijevara” je koja će dovesti do gospodarskih i društvenih “sukoba”, izjavio je danas šef španjolske diplomacije Alfonso María Dastis Quecedo.

“Shvatio sam to kao prijevaru, iskreno, još jednu, kao trikove koje izvode govoreći jedno te onda suprotno od toga”, izjavio je ministar vanjskih poslova, Kraljevine Španjolske, Alfonso María Dastis Quecedo na francuskom radiju Europe 1 dan nakon iščekivanog govora katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta i Casamajóa  pred regionalnim parlamentom u Barceloni.

Našavši se u položaju između dvije vatre, katalonski predsjednik Carles Puigdemont i Casamajó potpisao je u utorak navečer deklaraciju o nezavisnosti koju je smjesta odgodio zbog hipotetičnog dijaloga s Madridom, unoseći konfuziju oko nastavka događanja

“Kaže da uzimaju pravo na nezavisnost nakon rezultata navodnog referenduma od 1. listopada a potom traži od parlamenta da odgodi učinke te deklaracije”, naglasio je on ocjenjujući “šokantnim taj način odnošenja prema” Skupštini, prenosi francuska novinska agencija AFP.

“Mislim da nastavlja raditi ono što je uvijek radio, ići prema situacijama koje ne želimo vidjeti u Kataloniji u smislu gospodarskih i društvenih sukoba”, nastavio je španjolski ministar vanjskih poslova.

Našavši se u položaju između dvije vatre, katalonski predsjednik Carles Puigdemont i Casamajó potpisao je u utorak navečer deklaraciju o nezavisnosti koju je smjesta odgodio zbog hipotetičnog dijaloga s Madridom, unoseći konfuziju oko nastavka događanja.

(Theo Ljubić, AFP, Radio Europe 1)

Facebook Komentari