Ni okorjeli jugoljevičari tipa Rade Borić nisu znali točan nadimak Ive Ribara, pa su Bandića optužili za tipfeler

Nakon što je u utorak u središtu Zagreba vraćena bista Ivi Loli Ribaru mnogi su primijetili kako na spomeniku stoji ‘Ivo Lolo Ribar’, a ne ‘Ivo Lola Ribar’, požurivši pritom na društvenim mrežama komentirati kako je posrijedi ‘tipfeler’ i ‘nedopustiv gaf’.

No Lolo je doista bio nadimak tom partizanskom dužnosniku i najbližem suradniku Josipa Broza Tita

Natpis s imenom najpoznatijeg SKOJ-evca zbunio je mnoge, među kojima i Radu Borić, aktivisticu za ženska prava, potpredsjednicu Nove ljevice i zastupnicu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, u kojoj je članica Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova.

No da je Ribaru zapravo nadimak bio Lolo, a ne Lola, pojasnili su njegovi brojni biografi ističući kako je najpoznatijem SKOJ-evcu nadimak dala majka.

Muharem Bazdulj, jedan od Ribarovih biografa, u svojoj knjizi ‘Kratka kronika obitelji Ribar’ navodi kako je partizanskom dužnosniku nadimak Lolo u djetinjstvu nadjenula majka Tonica, pojasnivši da se među njegovim društvom prema uobičajenim deklinacijama beogradskog govora Lolo s vremenom pretvorilo u Lola.

Da je organizatoru partizanskog pokreta izvorni nadimak drukčiji od uvriježenog, dokazuju i knjige još jednog Ribarova biografa, Joze Petričevića, koji naslovljuje svoja djela s ‘Ivo Lolo Ribar’.

Pored toga, mnogi dosad nisu primijetili kako je izvorni nadimak Lolo oduvijek stajao na postamentu spomenika na uglu Prilaza baruna Filipovića i Selske ceste, koji je početkom 90-ih devastiran, a bista otuđena.

Bistu, inače rad akademskog kipara Koste Angelija Radovanija, u utorak je vratio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, piše tportal.

Bandić vratio bistu Ive Lole Ribara i najavio povratak sedam sekretara SKOJ-a

Hasanbegović o Bandiću i Loli Ribaru: Podizanje biste je uzurpatorski i nasilnički potez Bandića

Facebook Komentari