Nada Murganić: Iz novog zakona potpuno smo izbacili definiciju obitelji

Zbog sporne definicije obitelji, ali i brojnih drugih prigovora, Vlada je prije dva tjedna povukla nacrt Obiteljskog zakona. Nacrt novog zakona bit će predstavljen javnosti tek nakon usuglašavanja s uredom Vlade i konzultacija s političkim partnerima vladajuće koalicije. U izmjenama nisu sudjelovali članovi radne skupine koji su pisali povučeni nacrt.

Nacrt novog prijedloga zakona bit će predstavljen javnosti za desetak dana, i onda će u javnu raspravu, izjavila je u Dnevnku HTV-a ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić. Izrazila je žaljenje jer je u prijedlogu zakona došlo do “nespretno sročene i manjakave definicije obitelji. “Nikome nije bila namjera uvrijediti ovoliki broj naših građana. Moja isprika, jednostavno se dogodilo. Bilo kakvo relativiziranje krivnje bilo bi zaista besmisleno”, kazala je ministrica.

Murganić je potvrdila kako će u novom prijedlogu obiteljskog zakona definicija obitelji biti potpuno izbačena. Izjednačena će biti prava bračne zajednice, izvanbračne zajednice i parova bez djece. Izvanbračni parovi će svakako moći posvajati djecu. U skladu s preporukama udruge Adopta odredbe koje su vezane za posvajanje djece bit će usmjerene za dobrobit djece. Odredbe vezane za prava roditelja da odlučuju o odgoju i obrazovanju djece bit će usklađene s konvencijama o pravima djeteta i Konvencijom o ljudskim pravima.

Profesor Ivan Šimović sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, član radne skupine koja je stari nacrt obiteljskog zakona i napisala, tvrdi da im je jedini cilj bio navesti čiji će se odnosi u zakonu regulirati. Šimović ne vidi ni što je sporno u tome da roditelji imaju prvu riječ u odgoju i obrazovanju djece jer, tvrdi, slično piše i u međunarodnim konvencijama.

Facebook Komentari