Minira li Plenković posjet Predsjednice RH Putinu: Mediji pišu da je nekim ministrima zabranio odlazak u Rusiju

Pokušava li premijer Andrej Plenković učiniti sve u svojoj moći kako bi izazvao neuspjeh posjeta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Rusiji?

Premijer Plenković je, kako piše Jutarnji list, zabranio ministrici vanjskih i europskih poslova Mariji Pejčinović Burić da bude dijelom predsjedničina izaslanstva pa će na taj susret, najvažniji ove godine nakon bilateralnog susreta s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, otići državna tajnica Zdravka Bušić.

Također, u izaslanstvu neće biti ni potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić iako će u razgovorima dominirati ekonomske teme. Ali će u izaslanstvu biti ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Osim toga, premijer je u posljednji čas spriječio predavanje Rusiji zgrade u kojoj bi se smjestili diplomati te zemlje u Zagrebu pa se na taj način samo šest dana prije početka posjeta taj problem postavlja kao jedna od tema o kojima će Grabar Kitarović morati razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

A upravo je on 3. listopada izjavio kako očekuje “da će hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetiti Rusku Federaciju”. Dosta je rijedak slučaj da sam Vladimir Putin najavljuje posjete predsjednika, pa čak i kad je riječ o bitno većim državama nego što je Hrvatska, čime je ruski čelnik otvoreno dao do znanja koliko mu je važan ovaj susret.
No, kako je prenio tjednik Globus, u međuvremenu je došlo do iznenadnog obrata koji bi mogao baciti ozbiljnu sjenu na ovaj dugoočekivani posjet, pa ga čak i ozbiljno kompromitirati.
Naime, krajem svibnja u Moskvi je u posjetu bio tadašnji ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier. Na sastanku s ruskim ministrom Sergejem Lavrovom, među brojnim temama, na dnevnom je redu bilo i pitanje zgrade ruske ambasade u Zagrebu. Hrvatska u Moskvi za svoje diplomatsko predstavništvo koristi zgradu koju nam je ustupila Rusija te je, sukladno dobrim diplomatskim običajima, Hrvatska trebala postupiti na isti način. Ta se priča vuče već dulji niz godina, ruski se diplomati nalaze u potpuno neprikladnoj zgradi, a Stier je tada s Lavrovom dogovorio da će problem biti riješen u najkraćem roku. Zgrada je pronađena, u Bosanskoj 53, a s izborom su se složila i druga državna tijela, uključujući i Ministarstvo državne imovine. I to se pitanje smatralo riješenim sve dok prije nekoliko dana iz ruskih izvora nije stigla informacija da je pitanje zgrade i dalje neriješeno.

Facebook Komentari