Miljenić: Nema čekanja, povjerenstvo za Agrokor kreće s radom, moj prijedlog je da se sa svime ide javno, osim….

Hrvatski sabor sa 113 glasova “za” osnovao je u srijedu Istražno povjerenstvo za Agrokor, a njegov predsjednik, bivši SDP-ov ministar pravosuđa, Orsat Miljenić objasnio je kako će raditi te koga će sve zvati da svjedoči.

“Većina će odlučivati što ćemo i kako raditi, a predsjednik može moderirati. Moj prijedlog je da se sa svime ide javno. Osim ako bude potrebe da neko saslušanje zbog neke velike tajne bude zatvoreno. To je najbolji način komunikacije s građanima. Građani trebaju čuti. Tako ću voditi Povjerenstvo – javno. Svi prijedlozi će biti javno na stolu”, rekao je Miljenić.

Ako treba zvat će se i Milanović, Plenković, Karamarko…
Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić rekla je da je “sumnjivosti” oko Agrokora bilo i u vrijeme Vlade Zorana Milanovića. Hoće li se pred Povjerenstvom naći i bivši premijer?

“I Dalić će biti pozvana pa će imati prilike to objasniti pred svima. Tko god je radio nešto loše, radio je loše – nema moj, njen, naši, njihovi… Ako je netko u SDP-ovoj Vladi radio loše onda to građani trebaju čuti. Ako treba zvati Milanovića, zašto ne? Ako treba Plenkovića, zašto ne? Karamarka iz onog vremena? Ako treba ćemo ih zvati. Nema svetih krava. Neke stvari su se u ovoj državi dogodile da je jedna firma postala skoro pa veća od države. Mi smo tu da bismo građanima otkrili što se i kako dogodilo, tko je sudjelovao. Povjerenstvo treba imati za rezultat da se to više ne dogodi, da se ne dogodi neki novi Agrokor”, objasnio je Miljenić.

Bivši ministar pravosuđa vjeruje da su personalni dokazi, iskazi ljudi uključenih u priču nešto najdragocjenije što građani mogu čuti.

“Treba prikazati nastanak, ali se treba onda koncentrirati na određene događaje. Gdje su bili regulatori? Pričalo se da je plaća u bonovima Konzuma, da je to nešto što je zabranjeno, a nitko nije reagirao. Ja želim čuti zašto. Kaže se da Porezna u koncernu nije bila godinama. Zašto?”

Miljenić kaže da će biti pred Povjerenstvo biti pozvani svi koji su bili u poziciji odlučivati o Agrokoru – većina premijera, ministara gospodarstva, ministara financija, čelnici regulatora, od HNB-a na dalje.

Prvu sjednicu Miljenić je najavio za sutra. Radit će, ako treba, kaže Miljenić, i svaki dan. Koga će prvo zvati i što ako se netko, na primjer Ivica Todorić odbije odazvati?

“Zakon kaže da se mora odazvati. Ja bih volio početi s Ivicom Todorićem. On je jedina konstanta od početka do kraja. To je moje mišljenje, na Povjerenstvu je da usvoji ili odbije tako nešto”, rekao je Miljenić, prenosi N1.

Izglasano Istražno povjerenstvo za Agrokor nakon burne rasprave

Facebook Komentari