Kraljevina Danska zbog Rusije u idućih pet godina želi povećati obrambeni proračun za dvadeset posto

Leopard 2

Vlada Kraljevine Danske želi u idućih pet godina povećati obrambeni proračun za dvadeset posto kao odgovor na pojačanu vojnu aktivnost Ruske Federacije na istoku i sjeveru Europe.

“Rusija ulaže veliki novac u svoju vojsku i održava velike vojne vježbe na Baltičkom moru i uz granice baltičkih država, kršeći međunarodna pravila i načela”, priopćila je vlada.

Kabinet premijera Larsa Løkkea Rasmussena stoga je predložio postupno povećanje obrambenog proračuna za dvadeset posto u idućih pet godina, odnosno dodatnih sedam stotina šezdeset i dva milijuna dolara.

Danske raketne fregate Iver Huitfeldt, Peder Willemoes i Niels Juul

To uključuje osnivanje nove brigade od četiri tisuće vojnika koja bi djelovala u baltičkoj i nordijskoj regiji, opremljena protuzračnim raketama, tenkovima, topništvom, podmornicama i protupodmorničkim sredstvima.

Vladinim bi se prijedlogom izdvajanje za obranu povećalo s prošlogodišnjih 1.2 posto BDP-a na 1.3 posto 2023. godine, preosi britanska novinska agencija Reuters.

Prijedlog dolazi u vrijeme pojačanog straha u nordijskoj i baltičkoj regiji zbog jačanja ruske vojne snage.

Veći dio zapadnih zemalja zabrinut je zbog ruskih akcija od 2014. godine kada je Moskva pripojila ukrajinski crnomorski poluotok Krim i podržava proruske separatiste na istoku Ukrajine u ratu koji je odnio više od deset tisuća života. (Theo Ljubić, Reuters)

Share This Article