Izglasani novi ustavni suci, Orepić: Neki ne bi smjeli biti izabrani niti u jednu strukturu, a kamoli u Ustavni sud

Miroslavu Šeparoviću, Mati Arloviću i Goranu Selancu u Saboru je sa 118 glasova izglasan mandat ustavnog suca.

“Forma je zadovoljena, sve se zasniva na trgovini a ne na izvrsnosti. Neki ne bi smjeli biti izabrani niti u jednu strukturu, a kamoli u Ustavni sud”, kazao je Vlaho Orepić (Most).

SDP-ov Željko Jovanović podržao je Podolnjaka što se tiče pokretanja izmjene procedure izbora sudaca Ustavnog suda, ali ne dijeli mišljenje da nisu izvrsni.

“Uvjeren sam da će komplentiranjem Ustavnog suda ovaj sastav biti najbolji koji smo imali u zadnjih 25 godina”, kazao je SDP-ov Arsen Bauk koji je zadovoljan što će napokon izabrati ljudi čiji bi mandat trebao trajati 7,5 godina.

Robert Podolnjak (Most) podsjetio je da oko izbora ustavnih sudaca postoji konsenzus klubova SDP-a i HDZ-a.

“Mi u Mostu smatramo da nije dobro da je do konsenzusa došlo na temelju najnižeg zajedničkog nazivnika, a to je da će biti izabrani kandidati koji po mnogu čemu ne ispunjavaju temeljne kriterije izvrsnosti koji bi trebali biti karakteristika svakog izabranog suca Ustavnog suda”, kazao je Podoljnak i istaknuo da bi se trebalo odmah krenuti s izmjenom procedure izbora sudaca Ustavnog suda.

“Sada svjedočimo da je dio sudaca ponovno biran i da ćemo imati 4 reizabrana suca od njih 13, ali nije nemoguće izmijeniti odredbu da suci Ustavnog suda imaju jedan mandat kako bi se jamčila njihova neovisnost”, kazao je Podlnjak.

Kaže da praksa sa Zapada pokazuje da je najbolje ako suci imaju jedan neponovljiv mandat. Kao primjer je naveo Njemačku koja je također promijenila proceduru izbora ustavnih sudaca.

Zbog neprihvatljive procedure izbora sudaca, Podolnjak je poručio da Most neće glasati po toj točki.

“Oko izbora ustavnih sudaca se tezgari kao na tržnici”, kazao je Mostov Miro Bulj.

Facebook Komentari