Američki strateški nadzvučni bombarderi B1-B letjeli iznad Korejskog poluotoka, dok predsjednik Donald Trump razmatra mogućnosti za reakciju

Dva američka strateška bombardera letjela su iznad Korejskog poluotoka u jučer navečer u američkom pokazivanju sile, a predsjednik Donald John Trump se susreo s najvišim obrambenim dužnosnicima da bi razgovarali kako odgovoriti na bilo kakvu prijetnju iz DNR Koreje.

Napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i DNR Koreje snažno su porasle nakon niza pokusa s oružjem Pyongyanga i niza sve ratobornijih izjava između Donalda Johna Trumpa i sjevernokorejskog diktatora Kim Jong Una.

Dva B-1B strateška bombardera američkih zračnih snaga USAF pratila su dva lovca F-15K južnokorejskih zračnih snaga nakon što su poletjeli iz svoje baze na Guamu, rekao je danas u priopćenju glavni stožer vojske Republike Koreje

Zadnjih tjedana komunistička DNR Koreja je ispalila dva projektila preko Japana i izvela svoj šesti nuklearni pokus brzo napredujući prema svojem cilju razvijanja projektila s nuklearnom bojnom glavom koji bi mogao pogoditi američko kopno.

Američki B-1B nadzvučni bombarder u pratnji lovaca, može nositi i nuklearno oružje

Dva B-1B strateška bombardera američkih zračnih snaga USAF pratila su dva lovca F-15K južnokorejskih zračnih snaga nakon što su poletjeli iz svoje baze na Guamu, rekao je danas u priopćenju glavni stožer vojske južne Republike Koreje.

Nakon što su ušli u zračni prostor Republike Koreje, dva su bombardera izvela vježbu s projektilima zrak-zemlja u vodama kod istočne obale Republike Koreje, potom preletjela do voda između Republike Koreje i NR Kine kako bi ponovili vježbu, reklo je priopćenje.

Američka je vojska u odvojenom priopćenju rekla kako su se vježbi pridružili i japanski lovci čineći prvu noćnu kombiniranu vježbu američkih bombardera i lovačkih zrakoplova iz Japana i Republike Koreje.

Predsjednika Trumpa su informirali ministar obrane James Norman Mattis (zavni “Bijesni pas”) i načelnik združenog stožera američke vojske general Joseph Francis Dunford Jr. na sastanku članova tima za nacionalnu sigurnost

Američki predsjednik Donald John Trump je jučer bio domaćin razgovora o mogućnostima za reakciju na bilo kakvu agresiju DNR Koreje ili ako bi to trebalo spriječiti Pyongyang da ugrozi Sjedinjene Američke Države ili njihove saveznike nuklearnim oružjem, rekla je Bijela kuća u priopćenju.

Predsjednika Trumpa su informirali ministar obrane James Norman Mattis (zavni “Bijesni pas”) i načelnik združenog stožera američke vojske general Joseph Francis Dunford Jr. na sastanku članova njegova tima za nacionalnu sigurnost, reklo je priopćenje, a prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Američki i južnokorejski ratni operativni planovi, među kojima i plan za likvidaciju čelništva DNR Koreje, ukrali su sjevernokorejski hakeri prošle godine, rekao je jučer zastupnik iz južnokorejske vladajuće stranke.

Uz Republiku Koreju, SAD će braniti i Zemlju izlazećeg sunca (Japan) od eventualnog sjevernokorejskog raketnog napada

Oko 235 gigabajta vojnih dokumenata uzeto je iz južnokorejskog obrambenog centra u rujnu prošle godine, rekao je zastupnik Demokratske stranke Rhee Cheol-hee u srijedu na radiju navodeći informacije neimenovanih južnokorejskih obrambenih dužnosnika.

Republika Koreja objavila je da njezini zrakoplovi nad Korejskim poluotokom s dva američka nadzvučna bombardera B-1B koji mogu biti opremljeni nuklearnim oružjem izvode vježbe, a Japan je nakon toga izvijestio da su u vježbama sudjelovali i lovci te dalekoistočne zemlje.

(Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari