Theresa Mary May:”Moja vlada se priprema i za mogućnost da propadnu pregovori s EU-om o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije!”

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Theresa Mary May Theresa Mary May dobila važnu potporu drugoga istaknutoga zagovornika BREXIT-a, ministra okoliša u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva, Michaela Andrewa Govea koji je Otočkim i svjetskim pisanim i elektronskim medijima izjavio kako upravo dogovoreno pregovaračko stajalište nije savršeno, ali kako vjeruje da se njime vraća kontrola u ruke Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske

Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Theresa Mary May izjavila je danas kako se njezina vlada priprema i za mogućnost da propadnu pregovori s EU-om o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije.

Odgovornost vlade je da se pripremi za svaku mogućnost, rekla je Theresa Mary May pred parlamentom.

No, ponovila je da s Europskom unijom želi postići dogovor o Brexitu i to u roku od dvije godine.

Britanska premijerka Theresa Mary May je naglasila kako neće opozvati aktivaciju članka 50. Lisabonskog ugovora kojim su pokrenuti dvogodišnji pregovori s Bruxellesom. “Vlada je jasno dala do znanja da to nema namjeru učiniti i da će ispuniti volju britanskog naroda”.

“Pregovaramo o sporazumu. Mislim da ga nećemo imati prije dogovorenog roka (od dvije godine)”, istaknula je britanska premijerka.

Dodala je kako neće opozvati aktivaciju članka 50. Lisabonskog ugovora kojim su pokrenuti dvogodišnji pregovori s Bruxellesom.

“Vlada je jasno dala do znanja da to nema namjeru učiniti i da će ispuniti volju britanskog naroda”, naglasila je.

Po njezinim riječima, moguće je da Europski sud pravde i dalje odlučuje o trgovinskim sporovima tijekom tranzicijskog razdoblja nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije u ožujku 2019. godine.

“Jedna polovica želi otpustiti ministra vanjskih poslova, a druga premijerku”, dodao je lider britanske oporbe, laburist Jeremy Bernard Corbyn komentirajući pozive da Theresa Mary May otpusti ili Alexandera Borisa de Pfeffela Johnsona ili Philipa Anthonya Hammonda koji se razlikuju oko toga kako provesti Brexit

Nadležnost tog europskog suda važno je pitanje za neke zagovornike Brexita u Konzervativnoj stranci premijerke Therese Mary May.  Navodeći da je suverenitet jedna od koristi Brexita oni tvrde da bi nakon izlaska prvenstvo trebali imati britanski sudovi.

Britanska konzervativna premijerka Theresa Mary May se sastala i s čelnicima velikih tvrtki koje je uvjeravala da će se dogovor postići u iduće dvije godine.

Premijerka je među ostalima razgovarala s vodećim ljudima GlaxoSmithKline-a, Vodafone-a i HSBC-a o tome kako oni vide situaciju nakon što Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske izađe iz Europske unije.

Polovinom rujna ove godine je laburističkog lidera Jeremyja Bernarda Corbina svojom izjavom upravo demantirala ministrica unutarnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Amber Augusta Rudd, izjavivši za britanske i svjetske medije da britanski mninistar vanjskih poslova Alexander Boris de Pfeffel Johnson iznošenjem svojih planova za Brexit u novinskome članku nije počeo bitku za vodstvo, dodajući da je taj potez bio “apsolutno u redu”.

Poslovni svijet zabrinut je sporošću pregovora i strahuju da bi službeni London mogao napustiti Europsku uniju bez dogovorenog trgovinskog sporazuma.

“Po njezinom mišljenju, tranzicijski sporazum je neupitan, dvije godine su dovoljne…To će se dogoditi”, rekao je izvor blizak premijerki.

Vođa britanske oporbe, laburist Jeremy Bernard Corbin je tijekom zasjedanja parlamenta upozorio na nesuglasice u srcu britanske vlade.

Premijerka i ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva: Theresa Mary May i Alexander Boris de Pfeffel Johnson

“Imamo kabinet u kojem jedni drugima skaču za vrat”, rekao je predsjednik Laburističke stranke premijerki, referirajući se na medijske napise o navodnim podjelama u kabinetu i navodnom oslabljenom autoritetu Therese Mary May, prenosi njemaška agencija DPA.

“Jedna polovica želi otpustiti ministra vanjskih poslova, a druga premijerku”, dodao je Jeremy Bernard Corbyn komentirajući pozive da Theresa Mary May otpusti ili Alexandera Borisa de Pfeffela Johnsona ili Philipa  Anthonya Hammonda koji se razlikuju oko toga kako provesti Brexit.

Britanski ministar financija Philip Anthony Hammond (lijevo) i ministar trgovine Ujedinjenog Kraljevstva Liam Fox

Ipak, polovinom rujna ove godine je laburističkog lidera Jeremyja Bernarda Corbina svojom izjavom upravo demantirala ministrica unutarnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske,  Amber Augusta Rudd, izjavivši za britanske i svjetske medije da britanski mninistar vanjskih poslova Alexander Boris de Pfeffel Johnson iznošenjem svojih planova za Brexit u novinskome članku nije počeo bitku za vodstvo, dodajući da je taj potez bio “apsolutno u redu”.

Nadalje, unatoč tome što su bili podijeljeni oko potrebe prijelaznog razdoblja nakon Brexita, planiranog za ožujak 2019. godine, britanski ministar financija Philip Anthony Hammond, pobornik takvog rješenja, i ministar trgovine Liam Fox, koji je bio protiv toga, približili su stajališta, prenosi britanska novinska agencija Reuters. (Theo Ljubić, DPA, Reuters)

Share This Article