Sjevernoatlantski savez NATO jača svoju nazočnost u Crnom moru nedaleko granice Ruske Federacije

NATO u ponedjeljak u Rumunjskoj stavlja u funkciju nove međunarodne snage kao novu proturusku mjeru na svojem istočnom bloku i kao odgovor na jačanje ruske nazočnosti na Crnom moru nakon aneksije Krima 2014. godine.

Snage će u početku biti male i oslanjati se na vojnike iz deset članica NATO-a uključujući Italiju i Kanadu, kao i domaćina Rumunjsku, a činit će ih kopnene, zračne i pomorske postrojbe koje će biti dodatak 900 američkih vojnika koji su već raspoređeni u toj zemlji. Također je i britanska Kraljevska ratna mornarica (Royal Navy) nazočna u Crnom moru. Brod Njezinog Veličanstva HMS Diamond – raketni razarač Type 45 Destroyer uz pratnju borbenih zrakoplova britanskog RAF-a, redovito patrolira međunarodnim vodama pred obalama Ruske Federacije u Crnom moru još od siječnja ove godine.

Nove sjevernoatlantske snage planirane su mjesecima, a u ponedjeljak će ih posjetiti glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg

“Naš cilj je mir, ne rat”, rekao je rumunjski predsjednik Klaus Iohannis na sjednici Parlamentarne skupštine NATO-a u Bukureštu.

“Nismo prijetnja Ruskoj Federaciji, ali dugoročno trebamo savezničku strategiju, trebamo dijalog sa snažne pozicije obrane i odvraćanja”, rekao je.

Ruska Federacija optužuje NATO da je pokušava opkoliti i da prijeti stabilnosti u istočnoj Europi, što NATO argumentirano niječe.

Brod Njezinog Veličanstva HMS Diamond – raketni razarač Type 45 Destroyer uz pratnju borbenih zrakoplova britanskog RAF-a, redovito patrolira međunarodnim vodama pred obalama Ruske Federacije u Crnom moru

Pojedinosti o novim snagama nisu još posve jasne. Dužnosnici NATO-a kazali su da će kopnenu komponentu tih snaga činiti multinacionalna postrojba veličine brigade, što je obično između tri i četiri tisuće vojnika, no doprinos nerumunjskih kopnenih snaga je skroman.

Uz postojeće pomorske ophodnje NATO-a na Crnom moru, pomorska komponenta uključivat će više savezničkih posjeta rumunjskim i bugarskim lukama, više obuke i vježbi ograničenih razmjera.

Plan NATO-a na kojemu se radilo mjesecima

NATO-ove zračne snage u početku će također biti ograničene, ali Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske šalje svoje vojne zrakoplove Kraljevskih zračnih snaga (RAF) u Rumunjsku, a Kanada već patrolira rumunjskim zračnim prostorom zajedno s nacionalnim pilotima, dok Italija patrolira bugarskim, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Rumunjski pripadnik NATO-ovih snaga – “Tailored Forward Presence”

Kao i u slučaju Baltika i Poljske, NATO kaže da relativno malen multinacionalni model podsjeća na savezničku potporu Zapadnom Berlinu 1950-ih, kada su britanske, francuske i američke snage osiguravale da SSSR ne preuzme kontrolu nad cijelim Berlinom.

Nove snage planirane su mjesecima, a u ponedjeljak će ih posjetiti glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Pomorske snage NATO-a u Crnom moru će biti dodatak 900 američkih vojnika koji su već raspoređeni u Rumunjskoj.

NATO-ove snage – “Tailored Forward Presence” – u Rumunjskoj i Bugarskoj diplomatska su pobjeda Bukurešta, koji je NATO-ove snage na svojem teritoriju tražio otkako je četiri tisuće NATO-ovih vojnika početkom godine zajedno s američkim oružjem razmješteno na Baltiku i u Poljskoj. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari