Nakon EU i Francuske, također i SR Njemačka neće priznati neovisnost Katalonije od Kraljevine Španjolske

Kancelarka Savezne Republike Njemačke, Angela Dorothea Merkel izrazila je, u  razgovoru sa španjolskim premijerom Marianom Rajoyom Breyom, potporu jedinstvu Kraljevine Španjolske, a istodobno je o situaciji u ovoj europskoj zemlji razgovarala i s predsjednikom Europske komisije Jeanom-Claudeom Junckerom, priopćila je njemačka Vlada.

„Njemačka kancelarka je razgovarala s oba političara o stanju u Kraljevini Španjolskoj, a posebice je u razgovoru s Marianom Rajoyem Breyom potvrdila svoju podršku jedinstvu Kraljevine Španjolske“, rekao je glasnogovornik njemačke Vlade, a prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Također ni Francuska definitivno neće priznati Kataloniju ako ta regija u Kraljevini Španjolskoj jednostrano proglasi neovisnost, rekla je jučer francuska ministrica za europske poslove Nathalie Loiseau

Kancelarka Angela Dorothea Merkel je u razgovoru s Marianom Rajoyom Breyom, kako je priopćeno, razgovarala i o tomu kako ojačati unutaršpanjolski dijalog „u okviru mogućnosti koje daje Ustav“.

Njemačka kancelarka će se ovoga tjedna u Berlinu sastati i s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, ali nije precizirano hoće li tema razgovora biti i kriza u Kraljevini Španjolskoj.

Na skupu protiv odcjepljenja Katalonije od Kraljevine Španjolske bilo je više od 250.000 ljudi koji su na ulicama Barcelone demonstrirali protiv odluka katalonske vlade i njihova čelnika Carlesa Puigdemonta i Casamajóa

U Europi raste zabrinutost zbog mogućeg proglašenja neovisnosti u regionalnom parlamentu Katalonije te moguće reakcije španjolske Vlade, što bi moglo pogoršati ionako najtežu političku krizu u Kraljevini Španjolskoj u zadnjih nekoliko desetljeća. 

Također ni Francuska definitivno neće priznati Kataloniju ako ta regija u Kraljevini Španjolskoj jednostrano proglasi neovisnost, rekla je jučer francuska ministrica za europske poslove Nathalie Loiseau.

Za katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta i Casamaója se otvoreno već govori da će najvjerojatnije biti uhićen i procesuiran zbog kršenja Ustava Kraljevine Španjolske

Pored Francuske, Savezna Republika Njemačka je druga država koja se službeno očitovala protiv odvajanja pokrajine Katalonije od Kraljevine Španjolske. Vodstvo Europske unije se također očitovalo protiv katalonske neovisnosti.

Bez obzira na današnju odluku katalonske vlade, Katalonija nema apsolutnu podršku ni katalonskog ni španjolskog naroda, niti od ikoga u Europskoj uniji, a najnovija izjava protiv katalonske neovisnsti od strane njemačke kancelarke Angele Dorothee Merkel, te jučerašnja izjava francuske ministrice za europske poslove Nathalie Loiseau, dostatno govori sama po sebi da katalonska vlada koju vodi predsjednik Carles Puigdemont i Casamajó u svojim nakanama neće uspjeti. Čak štoviše, za katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta i Casamaója se otvoreno već govori da će, ukoliko proglasi neovisnost Katalonije, najvjerojatnije biti uhićen i procesuiran zbog kršenja Ustava Kraljevine Španjolske. (Theo Ljubić, DPA)

Facebook Komentari