Martina Dalić: Danas vidimo da se SDP dovodi u situaciju da brani Ivicu Todorića. Zašto?

Razmjeri nepravilnosti u jučer objavljenom revidiranom izvješću i dalje su tema koja se komentira. O stvarnom stanju u koncernu dovoljno govori to da je imovina grupe na kraju 2016. iznosila 41,8 milijardi kuna, a obveze 56,3 milijarde kuna. U normalnim okolnostima takva bi kompanija morala ili u stečaj ili u dokapitalizaciju. Ivica Todorić odbacuje optužbe na svoj račun i sa svog bloga optužuje članove Vlade.

Ministrica Martina Dalić zbog toga je podnijela privatnu tužbu za klevetu. Todorić je, podsjetimo, na svojem blogu napisao da je Dalić u elektroničkoj poruci prijetila članovima Uprave Agrokora i njegovoj obitelji.

S ministricom Dalić u Banskim je dvorima razgovarao Mladen Sirovica. Posebno ga je zanimalo ono što tek slijedi – to je proces nagodbe i je li on upitan nakon objave izvješća.

Ministrica je izjavila nadu da će do nagodbe doći iako zna da će to biti mukotrpan proces. Jučer prezentirani podaci opis su početnog stanja. Pokazuju koliko su bili neistiniti podaci koji su prezentirani onima od kojih je tvrtka dobivala kredite, rekla je ministrica.

Naglasila je kako više od 90 posto vjerovnika čine neosigurani vjerovnici, tj. oni koji su kredite davali na temelju rezultata poslovanja, a ne konkretne imovine. I upravo zbog toga cjelokupan proces izvanredne uprave – kroz stabiliziranje poslovanja, kroz očuvanje poslovanja – očuvao je i vrijednost za vjerovnike da mogu pristupiti nagodbi i dogovoru kako dalje nastaviti.

Na pitanje može li i ona ustvrditi da porezni obveznici neće platiti ni kunu duga Agrokora, ministrica je odgovorila kako je prvi korak u očuvanju novca poreznih obveznika bilo odbijanje zahtjeva Ivice Todorića koji je od Vlade tražio pomoć od 2,3 milijarde kuna.

Zakon o postupku izvanredne uprave vrlo je jasan: izvanredna uprava može završiti na tri načina – nagodbom, stečajem ili prekidom postupka od strane suda što ustvari implicira da vlasnik riješi problem. Nijedan od ova tri načina ne uključuje angažiranje sredstava poreznih obveznika i upravo zbog toga tijekom cijelog ovog procesa, svih ovih mjeseci, Vlada inzistira na poštovanju zakona. Najbitnije je da je zakon o izvanrednoj upravi stvorio instrument da se ovom krizom upravlja. Rezultat je spremnost koju su kreditori pokazali u lipnju a to je da podrže Agrokor. Sve ovo, uz pozitivno poslovanje, stvorilo je dobar temelj za kvalitetne nagodbe, izjavila je ministrica. Kako će one završiti ovisi o vjerovnicima, oni se moraju međusobno dogovoriti.

Ministrica kaže kako nije čula da u SDP-u razmišljaju o pokretanju pitanja povjerenja njoj i ministru financija Zdravku Mariću. Ono što SDP ne može prihvatiti i što im najviše smeta je kompetentnost. Nisam prijatelj manipulacije i političke magle u političkom dijalogu. Ovo je stvaranje političke magle, naglasila je ministrica te nabrojila kako je Todorić u vrijeme Milanovićeve Vlade izdao milijardu eura obveznica Agrokora, 600 milijuna eura kredita uzeo je od Sberbanka, te 200 milijuna eura od kluba banaka. Ti su se događaji u privatnoj kompaniji dogodili u vrijeme SDP-ove vlade. Danas vidimo da se SDP dovodi u situaciju da brani Ivicu Todorića, rekla je i upitala: “Zašto?”.

Facebook Komentari