Lovrinović o porastu PDV-a i sezoni: Ova Vlada ne zna poticati i tako državi zarađivati, već samo izmišljati nove namete i poreze

Saborski zastupnik Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović osvrnuo se na smanjene prihode unatoč povećanom PDV-u i rekordnoj turističkoj sezoni.

OVA VLADA POTIČE SIVU EKONOMIJU

Analiza učinaka povećanja PDV-a u ugostiteljstvu sa 13 na 25% pokazala je da je to bio promašen i za državni proračun štetan potez.

Dok se turistički promet ovoga ljeta dostigao rekorde, unatoč tome učinci fiskalizacije su slabiji negoli prošle godine!
U čemu je kvaka? Ugostitelji su pronašli mehanizam kako da prevare državu koja im je bespotrebno navalila porezni jaram na vrat i zaključili da su 13% PDV-a bili spremni plaćati, ali 25% nikako. Iskoristili su rupu u zakonu i počeli osnivati tzv. “jednostavno društva s ograničenom odgovornošću – JDOO). Riječ je o tome da takvo poduzeće nije obveznik PDV-a dok mu ukupan prihod ne pređe 250 tisuća kuna. Kada to i prestigne vlasnik osnuje drugo, treće i tako redom. Primijetili ste vjerojatno kako se mijenjaju ploče na ugostiteljskim objektima.

To je bunt i osveta ugostitelja koji su zašli u zonu sive ekonomije jer ih je država prisilila. Ova Vlada ne zna poticati i tako državi zarađivati, već samo izmišljati nove namete i poreze.

Sjećam se koliko smo u Saboru govorili protiv toga zakona, ali Vlada nije marila. Odgovornosti za promašaj nema, a eksperimentira kako tko stigne.

Površnost, diletantizam, tuđi interesi itd su naša stvarnost.

Zato, promijenimo Hrvatsku!, napisao je na fb-u Ivan Lovrinović.

Facebook Komentari