Ćiro o Mamiću: On je toliko destruktivan. Dalić nije njegov već Šukerov izbor, a Čačić je njegov izbor. On sad demolira Dalića pozivajući Bilića

Ad

Legendarni hrvatski trener i bivši izbornik Miroslav Ćiro Blažević gostovao je u Novom danu.

Kako komentirate jučerašnju utakmicu hrvatske reprezentacije protiv reprezentacije Ukrajine?

Svi smo noćas dobro spavali jer je hrvatska reprezentacija napokon pokazala ono što ona je, od njih smo priželjkivali takvu predstavu, ali samo da jedan takav rezultat ne zakamuflira sve anomalije u HNS-u. Za izbornika su izabrali čovjeka koji nije imao neophodne kompentencije, on je voljom Mamića postao izbornik. No, nije on kriv, tko ne bi prihvatio takvu funkciju. Ovom pobjedom je izbjegnuto ono najtragičnije. Nadamo se da ćemo biti uspješni na SP-u, jer svi nogometni stručnjaci kažu da samo među najboljim reprezentacijama na svijetu.

Što je bio uzrok poraza u zadnje dvije utakmice u kvalifikacijama za SP, je li to bojkot Čačića ili nešto drugo?

Sada kada sam ja u penziji, najvažniji čovjek u ekipi je izbornik, on je detonator, onaj koji mora presuditi kako će se igrati. Ja nema ništa protiv njega, ali Čačić to ne može bez referenci, oni su bili razbijena vojska. Dalić sad mora paziti. Jučer su to shvatili i pokazali pravo lice i moć hrvatske reprezntacije. Jučer su demonstrirali takvu moć u drugom polovremenu da je čak i ekipa Ukrajine shvatila da nemaju tu što tražiti.

Što smo jučer vidjeli u igri, a čega do sada nije bilo, je li bilo taktičkih pomaka?

Dalića poznajem, on je bio moj pomoćnik, pokazao je jednu nadarenost, s reprezentacijom je napravio ono što je moguće u jednom takvom kratkom periodu, napravio je blage rošade.

Hoće li Zlatko Dalić voditi hrvatsku reprezentaciju u sljedećim utakmicama za kvalifikacije za SP 2018.?

On je mladi stručnjak koji se dokazao i mora mu se dati povjerenje. Čitam pismo mog kuma Mamića koji u reprezentaciju poziva Bilića, a ovaj se još nije ni ustoličio. Siva eminencija već traži drugog, što je potpuno pogrešno. Dalić je spas poslije anemičnog i pogrešnog izbornika.

Što naša reprezentacija može očekivati u daljnjem natjecanju, u utakmicama protiv reprezentacija poput Švedske i drugih skandinavskih zemalja?

To su zemlje koje imaju svoj nogometni renome, ali protiv takvih će hrvatska reprezentacija igrati na optimalan način, a tada nitko od njih nema nikakve šanse protiv nas. Uvijek izgubimo od anonimusa, a kad dođe netko važan poput jučer Ukrajine – pobjeđujemo.

Ukrajinci nisu mogli biti napaljeniji nego što jesu, jer oni sanjaju da im himna svira u Rusiji, ali Hrvati su pravi sportski vitezovi kad ih se povede kako treba. Dalić je tu da nametne jednu ratničku klimu jer to borba u kojoj je neophodna koncentracija i nepohodno je biti napaljen.

Kako motivirati nogometaše koji igraju za reperezentaciju da kad izađu na teren ne misle na svoj kubove, da ne razmišljaju kako da se čuvaju i ne ozlijede?

Ne vjerujem u to, nema nogometaša koji izađe na teren i počne kalkulirati, da postoji ta kalkukacija u njegovoj psihi on nikada ne bi bio to što je. To je čaršijska priča.

Koliko je nogometašima teško igrati s obzirom na negativan odnos navijača prema HNS-u i njegovu negativnu reputaciju u javnosti?

Oni ne znaju kakva je to veza, ali osjećaju da je nacija iza njih. Mi nikada ne bi bili treći na svijetu da nas Tuđman nije pratio i dao do znanja da je cijela nacija iza nas. Ne mogu Šuker i Mamić biti važniji od njih.

Zdravko Mamić u pismu iznosi, osim toga da bi Bilić trebao voditi hrvatsku nogometnu reprezentaciju, i ružne riječi o vama; da ne poznajte ni igrače ni reprezentaciju i da se kod vas sve svodi na cirkus. Kako to komentirate?

To je njegovo pravo, ali ne mogu ignorirati to što se događa s hrvatskom reprezentacijom, dosta sam za nju napravio. On je toliko destruktivan. Dalić nije njegov već Šukerov izbor, a Čačić je njegov izbor. On sad demolira Dalića pozivajući Bilića. Mogu mu poručiti: “Ćiro Blažević bolje vodi nogomet kad žmiri nego kad ti svoje krupne oči otvoriš!” Jako mi je žao da Mamić vlada hrvatskim nogometom 20 godina.

Vidi li se kraj tom vladanju?

Za sve je kriva vlada, ili točnije one vlade koje su dozvolile da anomalija vlada u tako značajnoj instituciji kao što je HNS. Dok se oni ne zabave s tim, nema rješenja.

Facebook Komentari