Predsjednik Donald Trump traži zid na granici te oštre mjere protiv maloljetnika obuhvaćenih DACA-om

Američki predsjednik Donald John Trump

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald John Trump, koji je obećao da će surađivati s Demokratima kako bi se zaštitilo mlade ljude koji su ilegalno došli u SAD kao djeca – zatražio je da se u dogovor uključe novac za financiranje zida na granici i još nekoliko tisuća zaposlenih u imigracijskim uredima, no demokratski zastupnici u Kongresu odbacili su njegove zahtjeve.

Trumpova lista imigracijskih “načela”, iznesena u dokumentu koji je britanski Reuters dobio na uvid, uključuje oštre mjere protiv maloljetnika bez pratnje koji su ušli u SAD, većinom iz Srednje Amerike. Plan je sinoć predan čelnicima u Kongresu.

Američki predsjednik u Bijeloj kući s vodećim Demokratima: Nancy Patriciom D’Alesandro Pelosi i Charlesom Ellisom Schumerom raspravljao je o poreznoj reformi, infrastrukturi i trgovini, uz teme granične sigurnosti i DACA-u.

Bijela kuća želi da plan bude temelj na kojemu će se graditi imigracijska reforma u Kongresu te da uslijedi donošenje zakona koji će zamijeniti DACA-u (Deferred Action for Childhood Arrivals – Postupak odgode deportacije za imigrante koji su u zemlju ušli kao djeca), program iz vremena administracije bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame koji je gotovo osam stotina tisuća takozvanih “sanjara” štitio od deportacije i osiguravao im radne dozvole, a koji je Donald John Trump ukinuo prošli mjesec. Prijedlozi američkog predsjednika Donalda Johna Trumpa uključuju i zapošljavanje još tri stotine i sedamdeset imigracijskih sudaca, tisuću odvjetnika za imigraciju i carinsku agenciju, tri stotine saveznih tužitelja i još deset tisuća agenata za provedbu imigracijskih zakona. Američki predsjednik Kongresu je rekao kao ima šest mjeseci da sastavi zakon kojim će pomoći “sanjarima”, koji su tek mali dio od jedanaest milijuna ilegalnih imigranata u SAD-u, većinom hispanskoga podrijetla, prenosi britanska novinska agencija Reuters.

Demokratski senator Charles Ellis Schumer, američki predsjednik Donald John Trump i demokratska zastupnica Nancy Patricia D’Alesandro Pelosi

Demokratski zastupnici u Kongresu odbacili su jučer zahtjeve predsjednika Donalda Johna Trumpa. “Rekli smo predsjedniku na sastanku da smo otvoreni za razumne mjere sigurnosti na granici uz Zakon o imigrantima koji su u SAD ušli kao djeca, ali lista prelazi okvire razumnoga. Ovaj prijedlog ne predstavlja pokušaj kompromisa”, istaknulo je dvoje najviših predstavnika demokrata u Kongresu, senator Charles Ellis Schumer i zastupnica Nancy Patricia D’Alesandro Pelosi  u zajedničkom priopćenju.

“Popis uključuje zid, koji je eksplicitno izbačen iz pregovora”, dodali su. (Theo Ljubić, Reuters)

Facebook Komentari