Mislim da su porezni obveznici već oštećeni kroz razne subvencije koje su davane Agrokoru

Gost Novog dana bio je Zorislav Antun Petrović, antikorupcijski stručnjak.

Kako komentirate navode suca Trgovačkog suda Kolakušića koji tvrdi da je revizija izvješća farsa, jer zapravo samo Porezna uprava svojim nadzorom može utvrditi je li bilo kriminala u Agrokoru. Zašto taj nadzor nije napravljen?

Zašto on nije napravljen ja mogu samo nagađati i nadati se da je riječ o aljkavosti, a u gorem slučaju možemo sumnjati ono što sam već rekao da su se pojačavale pregovaračke pozicije, a što se plaćalo izvlačenjem novca iz kompanija.

Ovdje je prilično izvjesno da svatko u cijeloj priči nešto prešućuje, mislim na Agrokor kao kompaniju, Todorića kao vlasnika i državu, jer svatko ima dio istine za koju ne želi da se dozna. Sigurno je da je Porezna uprava dva-tri puta zažmirila i omogućila ono što nije po zakonu, isto tako vlasnik Agrokora je sigurno imao nekakvih dogovora koji nisu za javnost. Tko je god vidio filim Gazda znat će da tu ne postoji nekav ključni trenutak i krupni elemat koji je doveo do rasta Agrokora, pomalo se slagao mozaik dok nije došlo do onog trenutka koji baca svjetlo na sve koji su u tome sudjelovali.

Što ako porezni obveznici budu morali platiti štetu, vjerovnici prijete tužbama na međunarodnim sudovima.

Mislim da su porezni obveznici bili oštećeni već ranije kroz razne poticaje koji su davani blago rečeno na netransparentan način. Ne vidim zašto bi RH i porezni obveznici snosili troškove u cijelom ovom postupku.

Da je netko jako zapeo i pokrenuo stečajni postupak ili ovrhu nad nekom od Agrokorovih tvrtki, koliko god Agrokor bio utjecajan, to bi se moralo provesti.

Ali to nije bilo na moguće zbog “lex Agrokora”?

Tu postoji mogućnost da se nekakav pravni postupak pokrene, ali prilično je otvoreno moramo li mi kao porezni obveznici imati troškove. To je pitanje za pravnike.

Sberbanka je najavila tužbe protiv države.

Todorić je taj koji se dragovoljno odrekao upravljačkih prava.

Todorić sad tvrdi da je to radio pod pritiskom.

To ja ne znam, ali ono što sam vidio u medijima je zbunjujuće. Sumnjam da bi ga i tada bilo što spriječilo da izađe u javnost, kao što je to učinio sada.
Kad je Sberbanka Agrokoru dala kredit, već tada je bilo jasno da je kompanija bila “prenapregnuta” zbog preuzimanja Mercatora, odgovornost je na samoj banci. Ako je netko frizairao finacijaka izvješća, onda taj snosi odgovornost, a ne RH, a država bi svojim tijelima i kontrolama trebala na paziti, ali rizik je na kreditoru, oni su trebali znati kome daju kredit.

Facebook Komentari