Maras: Svima u Hrvatskoj jasno je da Marić ne može biti ministar, osim Andreju Plenkoviću

SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras gostovao je u Točki na tjedan i komentirao osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor.

Upitan zašto želi biti član povjerenstva, Maras je rekao da je to odluka SDP-a. “SDP može odlučiti o svojim članovima ili članicama neovisno o željama HDZ-a i tako smo odlučili. Moja želja je bila da se osnuje povjerenstvo, ja sam autor zahtjeva za osnivanje povjerenstva, a SDP je predložio kolegu Miljenića i mene”, rekao je Maras, dodavši da je to bio rezultat i zaključak sastanka Kluba zastupnika SDP-a.

Podsjetio je kako je tekao zahtjev za osnivanjem povjerenstva. “Ako ćete napraviti retrospektivu događanja, taj prijedlog čekao je skoro mjesec dana da se raspravi. U raspravi je HDZ bio za osnivanje povjerenstva, a onda se preko noći nešto promijenilo. Naš jedini način da natjeramo HDZ na istražno povjerenstvo o Agrokoru je bio da uvjetujemo izglasavanje ustavnih sudaca”, rekao je Maras, dodavši da je HDZ-ova želja bila da se osnuje istražno povjerenstvo, ono bi postojalo već tri mjeseca.

Maras je istaknuo da SDP neće odustati od svoga uvjeta. “Uvjet o ustavnim sucima će biti do kraja. Nikakve ove cirkusarija. Postavili smo uvjet zbog vas, gospodo iz HDZ-a. Što je tu čudno? Zbog čega se onda SDP ponaša čudno? HDZ je nama izašao u susret da se o tome ispravlja u Saboru. Jako su velikodušni. Ne vidim zbog čega bismo građane opterećivali cirkusom koji se sad radi. Bačić kreativno izlazi svako malo s nekim prijedlogom, a toga ne bi bilo da su osnovali povjerenstvo”, rekao je Maras.

Dodao je da se nada da će se u srijedu postići dogovor. “To je jedino logično, jer i da ne popuste u srijedu, to će biti na dnevnom redu. Oni sami kažu da su za istražno povjerenstvo, a ne bi popustili. O čemu se radi?”, upitao je SDP-ovac.

Dotaknuo se i uloge ministra financija, Zdravka Marića. “Svima u Hrvatskoj jasno je da Marić ne može biti ministar, osim Andreju Plenkoviću. Sigurno se postavlja pitanje, kad nam Todorić i on budu govorili o tome. Doći će do zahtjeva kad će ponovno doći do pitanja opoziva Zdravka Marića. Nije istina da se on izuzimao. To što je on rekao da se izuzmao, to je laž. On ne bi trebao biti ministar niti minute. Mi ćemo inzistirati na tome, a kad dobijemo još informacija, bit će još više potkrijepljeno”, rekao je Maras.

Ključni svjedok povjerenstva svakako je Ivica Todorić, koji mora biti prisutan, rekao je Maras. Od ostalih tu će svakako biti Martina Dalić, Zdravko Marić, Ante Ramljak, ali i drugi ljudi, kazao je. “Ključna stvar na kojoj će HDZ bazirati svoju strategiju je bacanje magle i usmjeravanje i pokazivanje prstom da su svi isti, a ljudi će vidjeti da nismo svi isti”, rekao je.

Dotaknuo se i bloga Ivice Todorića. “Ti njegovi blogovi jesu jednosmjerna komunikacija. Tu ima istinitih informacija, ali ne mogu za sve znati jesu li točni ili nisu”, kazao je.

Istaknuo je da se Todorić mora pojaviti na povjerenstvu. “Todorić mora doći svjedočiti povjerenstvu, takav je zakon. Pa i bivši premijer Sanader se odazvao pozivu povjerenstva. Ako ne dođe, mislim da postoji postupak kao na sudu, da mu se šalje ponovno poziv i na kraju će morati doći. Tu je HDZ-u najveći problem, na kraju će do toga doći. Ja vjerujem da će se on pojaviti, jer je tako rekao i u blogu”, kazao je Maras.

Facebook Komentari